PLENKOVIĆ O UHIĆENJIMA / 'Bez obzira što neki šarlatani sumnjaju u tajminge uhićenja, ovo je dokaz da nema pritisaka niti privilegiranih'

'Ovo je još jedan dokaz da Uskok, DORH i policija u mandatu naše Vlade vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije', rekao je Plenković

1.7.2021.
12:54
VOYO logo

Na 65. sjednici Vlade održanoj u četvrtak, premijer Andrej Plenković govorio je o epidemiološkoj situaciji, mjerama pomoći u koronakrizi te se osvrnuo i na veliku akciju uhićenja u Zagrebu.

Također, na sjednici su odobrene i mjere pomoći za područje Požeško-slavonske županije koje je nastradalo za nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade uvodno je govorio o aktualnom stanju vezanom uz pandemiju koronavirusa. "Hrvatska je po podacima ECDC-a u ‘zelenom’, što je dobro za zdravstveno stanje građana, za turizam, za imidž Hrvatske", započeo je Plenković.

'Situacija je i dalje ozbiljna'

Potom se osvrnuo na cijepljenje te pozvao sve građane koji se nisu cijepili da to učine. "Kontinuirano smo apelirali da se građani cijepe i na taj način svatko da svoj doprinos. Postoje novi, zarazniji sojevi gdje vidimo već određene posljedice. Situacija je i dalje ozbiljna. Pandemija je globalno odnijela puno žrtava. Predlažem svima da vjeruju epidemiolozima i struci", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da Hrvatska ima puno neiskorištenih doza, odlučili smo donirati 310 tisuća doza, rekao je Plenković. "210.000 donirat ćemo BiH, a po 20 tisuća Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu. Bolje je da se doze potroše, nego da stoje na skladištu", naglasio je.

"Postoje određene glasine o modalitetima prelaska granice s BiH, osobito prema Dalmaciji. S te strane sutra će biti sastanci ravnatelja policije i carine sa svim nuditeljima prijelaza dolje, s gradonačelnicima pograničnih gradova u BiH da se razriješe bilo kakve nedoumice. Režim prelaska granice je onakav kakav je cijelo vrijeme, nema nikakve diskriminacije niti želje s hrvatske strane da se otežava ljudima dolazak u Hrvatsku. Sustav je '1, 2, 3' - ili ste preboljeli ili imate potvrdu o cijepljenju ili negativan test i s te strane ćemo učiniti maksimalan napor da se otklone glasine koje uznemiruju ljude s obje strane granice", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mjerama pomoći

Govorio je potom o mjerama pomoći u koronakrizi. "Za očuvanje radnih mjesta izdvojili smo 11,7 mlrd kuna. To je ozbiljan i velik dio novca, ali je bio na korist", rekao je Plenković. "Zabilježili smo porast osiguranika. Broj nezaposlenih 8,5 tisuća ljudi nego prije pandemije, ožujka 2020. Očuvali smo radna mjesta, prosječna neto plaća je viša od 7 tisuća kuna. Sve to je pozitivno utjecalo na rast i visinu plaća. Sada prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta", rekao je premijer.

Image
NOVA PRIJETNJA /

Na snagu stupaju Covid potvrde, no delta varijanta mogla bi pokrenuti 'emergency brake'

Image
NOVA PRIJETNJA /

Na snagu stupaju Covid potvrde, no delta varijanta mogla bi pokrenuti 'emergency brake'

"Od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom mjerama pomoći i prelazimo na prilagođeni pristup ovisno o potrebama pojedinog sektora u budućnosti. To znači da ćemo u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinog sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe. Sve to ide usporedno s boljom epidemiološkom slikom i sve većim otvaranjem i praktički minimalnim restrikcijama. To ide u skladu s našim mjerama aktivne politike zapošljavanja u koju ćemo uložiti više od milijardu kuna. Pritom postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje će se i dalje nastaviti i biti dostupne svim onima koji budu trebali", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Požegi

Plenković je potom govorio o nevremenu koje je pogodilo Požegu. "Dogodila se elementarna nepogoda u Požegi, u subotu smo bili tamo", rekao je.

"Donijet ćemo niz odluka o potporama, prije svega u poljoprivredi jer su štete velike. Ukupan iznos potpora bit će veći od 58 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju", najavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv korupcije

Komentirao je i uhićenja Uskoka i policije." Ovo je još jedan dokaz da Uskok, DORH i policija u mandatu naše Vlade vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije. Slučajeva je više nego što je to bilo ranije.

Bez obzira što neki šarlatani u političkom prostoru sumnjaju u tajminge uhićenja, nadaju se lošem ishodu i nastavljaju s mantrom o nekakvoj navodnoj, lažnoj naravno, korumpiranosti Vlade ili vladajuće stranke. Činjenica je da se postupci pokreću i da je policija, kao i DORH i Uskok, neovisna i da nitko na njih ne vrši nikakve pritiske. Ovo potvrđuje da se nalazimo u razdoblju obračuna s korupcijom. Nema privilegiranih i zaštićenih, stranačke iskaznice, položaja u društvu ili bilo kakve prijateljske veze", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi podržavamo neovisnost rada pravosudnih tijela. Na vladi je da osigura kvalitetne uvjete za rad tih tijela", zaključio je premijer o toj temi.

Beroš: 'Stopa potvrđenih slučajeva potvrđuje blagi porast'

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o najnovijim informacijama vezanim uz koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svijetu je broj slučajeva zaraze dosegnuo gotovo 183 milijuna, a broj preminulih veći je od 3 milijuna i 960 tisuća. Na 493. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježena su 103 nova slučajeva zaraze ovim virusom. Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 2,31 posto. U samoizolaciji se nalazi 3276 osoba, na bolničkom liječenju nalazi se 151 osoba, od čega je 13 bolesnika na respiratoru", izvijestio je Beroš.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom, rekao je Beroš, postignut je u gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stopa potvrđenih slučajeva potvrđuje vrlo blagi porast u proteklih sedam dana. Najveća 14-dnevna stopa potvrđenih slučajeva zabilježena je u Zadarskoj, a slijedi Međimurska županija. To je ujedno najjači argument za daljnje promišljeno i odgovorno ponašanje", rekao je Beroš.

Upozorio je kako Središnji registar cijepljenih pokazuje da 300.000 starijih građana od 65 godine još uvijek nije cijepljeno. Ta je skupina najizloženija zarazi s mogućim težim oblicima bolesti pa je njihovo cijepljenje i dalje prioritet. "Pozivam naše umirovljenike, starije sugrađane i članove njihovih obitelji da svoje starije članove upute i ohrabre na cijepljenje jer svaka nova aplicirana doza umanjuje mogućnost rasta brojki uslijed prisustva novih varijanti virusa", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: 'Covid potvrdu preuzelo više od 300 tisuća građana'

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je danas stupila na snagu Uredba o EU-ovoj digitalnoj covid potvrdi. "Potvrdu je dosad preuzelo više od 300.000 građana, a u sustavu je dosad evidentirano 54.000 prelazaka hrvatske granice s digitalnom covid potvrdom izdanom u 23 države", kazao je.

Od danas je na snazi i nova odluka o prijelazu granice, po kojoj građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz predočenje covid potvrde. Potvrde mogu ih koristiti i za koncerte, klubove na otvorenom, sportska događanja itd. S obzirom da nemaju još svi covid potvrde, građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku i uz predočenje potvrde od preboljenju bolesti, cijepljenju ili testiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe iz trećih zemalja ne moraju više dokazivati nužnost putovanja, ali moraju predočiti neki od dokaza - da su cijepljeni, preboljeli ili se testirali na covid-19, rekao je Božinović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo