gordan grlić radman / Sjedinjene Države ukidaju vize za Hrvate, ali još slijedi procjena na terenu

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize

18.2.2021.
15:35
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je u četvrtak podatak da je Hrvatska pala ispod tri posto odbijenih zahtjeva za američku vizu, istaknuvši da će ukidanje viza omogućiti nesmetano putovanje, lakše povezivanje i razvijanje poslovnih veza sa Sjedinjenim Državama

Nekoliko mjeseci nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala ispod tri posto i ispunila ključan uvjet za njihovo ukidanje, otpravnica poslova veleposlanstva Victoria Taylor objavila je u utorak podatak da je odbijeno 2,69 posto poslovnih i turističkih viza hrvatskih državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je znak da je Hrvatska u punom kapacitetu u transatlantskim odnosima", a ukidanjem viza omogućit će se "nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza, a sve to na dobrobit hrvatskih građana, kao i znanstvene i poslovne zajednice", istaknuo je Grlić Radman. 

Ulazak u program viznog izuzeća jedan je od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je rezultat doista uloženog napora nadležnih tijela RH, prije svega MVEP-a koji su prethodnim sporazumima stvorili preduvjete za vizno apliciranje", istaknuo je Grlić Radman. 

Hrvatski ministar vjeruje da bi ti rezultati bili i "ranije ostvareni" da nije bilo pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti će, ukoliko epidemiološka situacija to dopusti, posjetiti hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova vjerojatno krajem ožujka i "izvršiti evaluaciju na terenu određenih sigurnosno tehničkih dimenzija tog postupka", najavio je Grlić Radman. 

"Time bi se postupak potvrđivanja ispunjenja svih uvjeta mogao završiti u skoro vrijeme." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo