SITUACIJA U ITALIJI SVE JE GORA, PREMINULA I TREĆA ŽRTVA, BROJ ZARAŽENIH RASTE: / Beroš otkrio kako će se provoditi kontrola na granici

Image

Starija žena koja je bolovala od raka a zarazila se koronavirusom umrla je u Italiji, priopćile su vlasti u nedjelju, pa se tako broj umrlih penje na tri u toj zemlji koja ima 149 zaraženih

23.2.2020.
19:34
VOYO logo

Treći smrtni slučaj je "starija žena primljena u bolnicu u Cremi, blizu Cremone, u Lombardiji, prije nekoliko dana, čiji su nalazi pretraga pokazali da je zaražena koronavirusom", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Milanu povjerenik za zdravstvo u pokrajini Lombardiji Giulio Gallera.

Dodao je da je žena primljena "na onkologiju u teškom stanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odvojenoj tiskovnoj konferenciji čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli rekao je da Italija, najteže pogođena europska zemlja, ima 149 zaraženih, ne računajući troje umrlih, među kojima je "110 zaraženih u Lombardiji (okolica Milana), 21 u Venetu (okolica Venecije), 9 u Emiliji Romagni i 2 u Laciju (Rim)", pri čemu je dvoje potonjih zaraženo izvan Italije.

"Pedeset petero ih je hospitalizirano sa simptomima, 25 je na intenzivnom liječenju, 19 je u izolaciji a 27 je pod nadzorom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih troje umrlih od koronavirusa bili su starije osobe koje su bolovale od drugih bolesti.

Prvi smrtni slučaj u Italiji bio je umirovljeni 78-godišnji zidar iz okolice Padove, u Venetu, koji je umro 21. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga žrtva je bila 77-godišnjakinja koja je pronađena mrtva u svom domu 22. veljače u Casalpusterlengu, blizu Codogna. Virus je otkriven testiranjem nakon smrti.

Image
KORONAVIRUS NIKAD BLIŽE HRVATSKOJ: /

Rovinjanka iz Padove prevezena u Rijeku, a pedesetak učenika iz Omiša vraća se s izleta u Italiji

Image
KORONAVIRUS NIKAD BLIŽE HRVATSKOJ: /

Rovinjanka iz Padove prevezena u Rijeku, a pedesetak učenika iz Omiša vraća se s izleta u Italiji

Testiranje učenika koji se vraćaju s izleta

Na graničnom prijelazu Pasjak u nedjelju je pregledan i propušten autobus sa srednjoškolcima iz Omiša koji se vraćaju s izleta u Italiji, i svi su zdravi, a pregledan je i propušten i drugi autobus na GP Rupa, u kojemu su splitski gimnazijalci, doznaje Hina iz primorsko-goranske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenike omiške Srednje škole "Jure Kaštelan", koji su autobusom s višednevnog izleta u Italiji došli na GP Pasjak, pregledali su, sukladno protokolu, epidemiolog i granična sanitarna inspekcija. Utvrđeno je da su učenici zdravi i da nema potrebe za uvođenjem mjere ograničenog kretanja, doznaje Hina iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva RH.

U autobusu su bili 32 učenika omiške Srednje škole "Jure Kaštelan", četiri profesora i turistički vodič. Oko 17 sati, nakon postupanja relevantnih slovenskih službi, autobus je prešao granični prijelaz Pasjak – Starod na putu prema Omišu, naveli su Policijske uprave primorsko-goranske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izletu u Italiji su bili i učenici jedne splitske gimnazije, a autobus s 21-nim učenikom, četiri profesora i vodičem, kasno popodne je stigao na GP Rupa. Nakon postupanja nadležnih hrvatskih službi i pregleda učenika, autobus je propušten, naveli su iz policije.

Hrvatski učenici koji su se autobusima danas vratili iz Italije, pregledni su na graničnim prijelazima zbog pojave koronavirusa u nekim talijanskim regijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Pojačat će se kontrole na granici s Italijom

Ministar zdravstva Beroš večeras je za N1 izjavio da će se pojačati kontrole na granici s Italijom.

"Apsolutno hoće, moramo biti pripremljeni. Moramo biti promišljeni", rekao je ministar Beroš u Dnevniku N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su večeras "i formalno dobili službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se poduzimaju u Italiji. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije", naglasio je.

Najavio je i karantenu za one koji su u Italiji bili u kontaktu s oboljelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što sada planiramo s Italijom jest karantena za sve one građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će ordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu. To su u ovom trenutku apsolutno prmjerene mjere. Međutim, ukoliko situacija eskalira mi imamo pripremljene i različite druge scenarije za sve moguće opcija. Doista se trudimo biti maksimalno promišljeni u ovoj velikoj ugrozi", istaknuo je Beroš.

Podsjetio je da se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao danas s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva koji ga je informirao o poduzetim mjerama i planovima za prevenciju širenja koronavirusa, radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo