SISAČKA GRADONAČELNICA ŽELI OBNOVU PO BANIJSKOM MODELU: / 'HDZ inzistira da Sisak ide po modelu obnove Zagreba, to ne želimo'

Image

Dok gradonačelnik Petrinje nastoji dovršiti kontejnersko naselje kako bi zbrinuo sve bez domova, kolegica mu iz Siska traži od Vlade da njen grad, poput ostatka Banije,

19.1.2021.
20:27
VOYO logo

Banija se pokušava vratiti u normalu, ali tlo i dalje ne miruje. U utorak ujutro potres magnitude 3,8 stupnjeva prodrmao je Glinske Poljane. Sa svakim novim podrhtavanjem nastaju nove štete i nove potrebe.

Gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović razmišlja kako će dovršiti kontejnersko naselje za sve žitelje koji su ostali bez krova nad glavom. "Nama fali danas 450 kontejnera, oni dolaze sve više i više, taj broj opada. To je na sreću. Mislim da je ključ cijele priče da završimo cijelo naselje gdje ćemo imati 100 stambenih jedinica i 50 jedinica za obrtnike", rekao je Dumbović za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVA SVIMA PLAĆA KOMPLETNU OBNOVU, OSIM SISKU: /

Neki će dio morati platiti i sami! 'Mi smo građani drugog reda'

Image
DRŽAVA SVIMA PLAĆA KOMPLETNU OBNOVU, OSIM SISKU: /

Neki će dio morati platiti i sami! 'Mi smo građani drugog reda'

Obnova po banijskom modelu

No, u Sisku je sasvim druga priča. Grad na ušću Kupe u Savu posjetio je čelnik SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zatražila je od njega da se založi da Sisak, prema odredbama Zakona o obnovi nakon potresa, bude obnovljen kao i ostatak Banije, bez financijskog učešća građana.

"Sudeći po svim izjavama danas HDZ inzistira da Sisak ide po modelu obnove Zagreba. Nama je to neprihvatljivo", jasno je poručila Ikić Baniček, na što je Pupovac odgovorio: "Mi ćemo sasvim sigurno utjecati da se Zakon prilagodi svima onima koji imaju očekivanja da od Zakona dobiju ono što je potrebno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://net.hr/video/hoce-li-stanovnici-siska-sami-financirati-obnovu/

Život u kontejnerima

Ako Sabor ovoga tjedna usvoji izmjene Zakona, stanovnici Banije bi već idućeg tjedna mogli početi predavati zahtjeve za prijavu štete. Na obnovu će, bez obzira na to, trebati pričekati još neko vrijeme, što znači da će se Siščani, Petrinjci, ali i svi ostali morati snalaziti s kontejnerima. Deset od ponuđenih 40 kontejnera već je iz Njemačke stiglo u Lekenik putem europskog Mehanizma civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo