544 'suvišnih' radnika / Sindikati najavljuju štrajk Holdingu: 'Ovo nije restrukturiranje već samo matematičko tehničko smanjivanje broja ljudi'

Iako se imena otpisanih još ne znaju, pojedini radnici se prepoznaju, dodatnu nervozu stvaraju im poruke u kojima ih se traži da se jave kadrovskoj službi ako ispunjavaju određene uvjete, poput statusa branitelja.

13.1.2022.
21:00
VOYO logo

Zagrebačkom holdingu najava otpuštanja, a odgovor sindikalista, najava štrajka. Smatraju da je prvo trebalo razgovarati o poslovnim planovima, jer će se na udaru naći i oni radnici kojih manjka poput čistačica.

Uz 544 suvišnih radnika u Holdingu, stali su sindikati. Poručuju da nijedan sporazum o otkazu njihov blagoslov dobiti neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije restrukturiranje Holdinga, ovo je samo matematičko tehničko smanjivanje broja ljudi. A čak ja ne bi rekao da je ovo smanjivanje troškova, nego samo populističko smanjivanje broja ljudi", kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske.

"544 radnika manje u Holdingu neće riješiti dubiozu i minuse i nakaradno zapošljavanje koje se šutke gledalo i događalo godinama. Ljudima pred Božić poslati poruku o otkazima se ne radi, to nije empatija", izjavio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji (i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske).

Image
ČISTKA U HOLDINGU? /

Sindikati oštro: 'Ako ne odustanete od ovakvog načina dijeljenja otkaza, idemo čak i u štrajk'

Image
ČISTKA U HOLDINGU? /

Sindikati oštro: 'Ako ne odustanete od ovakvog načina dijeljenja otkaza, idemo čak i u štrajk'

Ono što treba je, kažu, poslovni plan i sistematizacija radnih mjesta, kako bi se znalo gdje je višak, a gdje manjak radnika...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vi istovremeno nemate takav plan, onda vi idete grlom u jagode, kao one guske u magli", rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske.

"Recimo, mjesto čistačice kojih se upola smanjuje po ovom prijedlogu, koje opslužuju brojne vodoopskrbne objekte i trenutno ne stižu obavljati svoj posao, sad se još trenutno smanjuje za upola", kazao je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Iako se imena otpisanih još ne znaju, pojedini radnici se prepoznaju. Dodatnu nervozu stvaraju im poruke u kojima ih se traži da se jave kadrovskoj službi ako ispunjavaju određene uvjete, poput statusa branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici se osjećaju jako loše iz vrlo jednostavnog razgovora što smo i danas zaprimili određene upitnike koje bi radnici trebali ispunjavati po svih 12 podružnica, a koji se odnosi na one radnike za koje ne postoje podaci da ispune jesu li djeca branitelja, imaju li uzdržavane članove obitelji, znači radi se nešto što se uopće nije trebalo raditi", poručio je Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb.

Sindikati poručuju da nisu zaštitnici uhljeba, no ako se s otkazima nastavi, poduzet će, kažu, sve pravne mjere, a ako treba idu i u štrajk.

"Nijedna sindikalna akcija nije isključena. Sve opcije su moguće", tvrdi Novosel.

Ipak, prije toga, gradsku vlast koja nam nije htjela odgovoriti na upit, pozivaju da okrene guvernal u suprotnom smjeru i vrate se za stol sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo