Sindikati javnih službi pristaju na ponudu Vlade?

25.3.2010.
18:35
VOYO logo

Realno je ipak očekivati da bi sindikati mogli uz određene ustupke pristati na Vladinu ponudu, piše Večernji list. Sindikati naime ističu kako se pregovori iz kolektivnih ugovora ne mogu ograničiti samo na državne i javne službe, već traže da se preispitaju i kolektivni ugovori u javnim poduzećima i agencijama "jer se kolektivni ugovori ne mogu dijeliti na one koje se može i na one koje se ne smije dirati".

Bez dogovora sindikata i Vlade teško bi bilo očekivati bilo kakve rezove, jer na jednostranu odluku Vlade sindikati mogu podići tužbu koja postaje univerzalno rješenje za probleme 230.000 državnih službenika i zaposlenih u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu tužbu zbog potpisanog kolektivnog ugovora Vlada jednostavno ne može dobiti i sindikati su toga svjesni. Ako bi zaposleni u javnim i državnim službama ostali i bez regresa i bez božićnica za državu bi to značilo uštedu od 1,4 milijarde kuna, dok bi ukidanje samo jednog od tih prava značilo uštedu od oko 700 milijuna proračunskih kuna. Prema onome što su sindikati najavljivali, tražit će da im se paralelno s rezanjem njihovih prava prezentiraju mjere racionalizacije državne potrošnje. Osim toga najavljivali su i da će inzistirati na tome da se paralelno s javnim reže i u privatnom sektoru, piše Večernjak.

Vilim Ribić već je kazao kako će najvjerojatnije tražiti da se za isti iznos koliko se njih bude zakidalo na božićnicama i regresima, porezima opterete ista prava u privatnom sektoru. Za sve svoje namjere vezane za javne i državne službe Vlada ima odličan paket objašnjenja: u realnom sektoru svakodnevno pršte otkazi, dok su javne i državne službe toga pošteđene. Nadalje, i regres i božićnica u 2009. godini za tih 230.000 zaposlenih isplaćeni su u punom iznosu dok je u privatnom sektoru bilo osjetnih rezova tih materijalnih prava...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je više puta spominjano i ukidanje naknade za prijevoz koju dobar dio poslodavaca u realnom sektoru ne isplaćuje, no u ovoj fazi pregovora ta se tema ne očekuje.

Prethodni članci:

arti-201003170780006 arti-201003190040006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo