Nezadovoljni uvjetima / Sindikati: 'Akcija 'Pet do 12' nije štrajk, već upozorenje. Poslodavci neće imati štetu'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Poručuju kako nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti

3.9.2019.
16:27
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Zdravstveni sindikati koji u srijedu organiziraju prosvjed "Pet do 12" priopćili su u utorak kako nije riječ o obustavi rada niti štrajku već o akciji kojom će zaposleni svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara ističu kako ni u jednom trenutku nisu pozvali svoje članove niti zaposlene u zdravstvu na obustavu rada, niti svojim djelovanjem krše zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je u medijima objavljeno kako je Ministarstvo zdravstva na adrese svih bolnica u zemlji poslalo dopis u kojem se navodno pojašnjava i da se zaposlenici navedene tri bolnice koji obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen. Dopis se, navodno, temelji na mišljenju koje je izradilo Ministarstvo rada u kojem stoji da je dnevni polusatni odmor radnika plaćen od strane poslodavca te da se temeljem te činjenice ima smatrati radnim vremenom", navodi se u priopćenju.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati takvo postupanje smatraju nedopustivim od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva zdravstva jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata kako bi se onemogućila provedba započetih aktivnosti.

Naime, ističu kako prema  Zakonu o radu svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata koju ima pravo koristiti kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, poslodavac nema pravo radniku ograničiti gdje niti na koji način će koristiti svoju stanku. Dapače, sindikalni poziv bi trebalo sagledati iz posve suprotnog ugla: sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što znači na način kojim poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu.

Sindikati poručuju kako nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo