SINDIKAT TRAŽI JASNE MJERE ZA RAD U DRŽAVNIM SLUŽBAMA: /

'Umjesto kozmetičkih mjera, tražimo obvezujuće upute i kriterije'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
11.11.2020.
13:46
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Vladu i Ministarstvo uprave i pravosuđa SPH je pozvao da uputu dopune s tri ključne točke za sprječavanje zaraze, uključujući obveznu podjelu zaposlenika na A i B smjenu te uvođenje rada od kuće u smjenama gdje god je to moguće, kao što se radilo u ožujku. Zahtijeva distribuciju dovoljne količine medicinskih zaštitnih maski svima koji moraju obavljati posao u prostorijama u kojima boravi više osoba, redovito čišćenje radnih prostorija i dostupnost dovoljnih količina dezinfekcijskih sredstava za osobnu higijenu i dezinfekciju radnih površina.

Iako je u uputi navedeno da čelnici u sustavu državne službe mogu donijeti odluku o radu od kuće, SPH upozorava da to dosad gotovo nitko nije učinio, vjerojatno iz političkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Upute pisane temeljem stručnih procjena, a ne po političkom diktatu'

Očekuje stoga od Ministarstva uprave i pravosuđa, umjesto kozmetičkih mjera i popisa lijepih želja, jasnu i obvezujuću uputu te ujednačene i adekvatne kriterije za zaštitu od koronavirusa. U suprotnom je spreman na industrijske akcije.

SPH pozdravlja djelovanje MUP-a, koji je već proveo sve tražene mjere, ali budući da ima članove i izvan MUP-a traži donošenje nove upute u kojoj će se na adekvatan način propisati zaštita državnih službenika i namještenika od zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktualna uputa je daleko blaža u propisanim mjerama i opsegu nego u ožujku, kad je raširenost epidemije bila znatno manja nego danas, a upute o radu u državnoj službi pisane su temeljem stručnih procjena epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, umjesto po političkom diktatu", ističe SPH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo