Odbili su ZG Holding / Sindikat Holdingu: 'Smanjenem broja čistačica, majstora, redara ugrozili bi poslovanje, otvorili vrata outsourcingu'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Sindikat se izjasnio i o dugu Čistoće od 245 mil kuna: Ali oni imaju i potraživanja od 350 mil. kuna koja se ne mogu ili ne žele naplatiti...

5.1.2022.
15:40
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) danas je upravi Zagrebačkog holdinga posao i službenu pisanu odbijenicu oko pokretanja razgovora za otkaz 544 radnika unutar Holdinga.

Taj sindikat ima svoje podružnice u Zagrebačkom holdingu, Čistoći, Tržnicama Zagreb, Vladimiru Nazoru, Zagrebačkim cestama i Zrinjevcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su iz SSKH naveli, poslodavac je kao argumente za izlučivanje kolektivnog viška, uz koronu i potres, naveo i loše poslovanje u 2020. godini, navodeći primjer Čistoće koja je ostvarila gubitak od 245 milijuna kuna.

Image
KAD MU JE JAKO DOSADNO /

'Justin Bieber voli udarati dečke po genitalijama'

Image
KAD MU JE JAKO DOSADNO /

'Justin Bieber voli udarati dečke po genitalijama'

Iz sindikata navode kako su istovremeno propustili "iz vida da imenovana podružnica (Čistoća op.a) ima i preko 350 milijuna kuna potraživanja, koja se zbog određenih socijalnih i regulatornih interesa ne mogu ili ne žele naplatiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom pisanom obrazloženju odbijenice dalje navode: 

"Povećanje troškova osoblja, kao posljedice sklopljenog novog Kolektivnog ugovora koji je u primjeni od 1. siječnja 2020. godine, navodi se kao jedan od glavnih razloga negativnog trenda poslovanja u prvom polugodištu 2021. godine (ostvareni gubitak od 81 milijun kuna), pri čemu se prešućuje činjenica da je dogovoreno povećanje plaća rezultat gotovo desetogodišnjeg kontinuiranog procesa pregovaranja radi usklađivanja kretanja plaća u ZGH d.o.o. s porastom prosječne plaće u RH i Gradu Zagrebu i inflatornim kretanjima u RH. Pritom se ne navodi i činjenica da je u proteklih desetak godina došlo do neselektivnog zapošljavanja osoba na rukovodećim funkcijama i radnim mjestima, mimo stvarnih organizacijskih potreba podružnica, što je dodatno i značajno utjecalo na ostvareni gubitak u poslovanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

(Goran Stanzl/Pixsell)

Osvrćući se na navode iz Holdinga da je nužno provesti promjene, u sindikatu ističu da se pritom očito misli na smanjenje materijalnih prava radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne navodeći i mogućnost ušteda na drugim troškovima (fiksnim i varijabilnim) koji utječu na efikasnost, kako sadašnje, tako i buduće organizacije poslovanja, što upućuje na prilično jednostrani pristup rješavanja problema gubitka u poslovanju bez sveobuhvatne analize svih troškova poslovanja ZGH d.o.o", navodi sindikat.

Načelno se SSKH složio s idejom centralizacije korporativnih servisa, ali da treba uvažiti posebnosti dosadašnjih poslova, ali navode kako im nije do kraja jasna ta centralizacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju, bez sveobuhvatne analize stvarnih potreba korisnika i posljedično određivanja potrebnog fonda sati za pružanjem kvalitetne i pravovremene usluge korisnicima, nije moguće paušalno predvidjeti broj djelatnika koji će biti potencijalni višak, odnosno broj radnika koji će primjenom kriterija bodovanja iz točke 4. Vašeg dopisa, nastaviti radni odnos u budućoj centraliziranoj organizacijskoj jedinici u kojoj će se obavljati funkcionalna grupa poslova", navodi sindikat.

Na ideju da se višak radnika prvo preusmjeri na operativu smatraju promašenom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije izgledno zato što takvi radnici, zaposleni prethodno u pretežito administrativnim djelatnostima, nemaju potrebna i neophodna znanja za obavljanje operativnih poslova. Zato smatramo da je ispravnije analizirati mogućnosti, potrebe i organizacijske prilagodbe u okvirima centraliziranih organizacijskih jedinica u cilju sveobuhvatnog otklanjanja ili smanjenja potrebe za prestankom rada radnika predviđenih kao višak".

Podsjetimo, i sam gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da bi se ljudi iz administracije mogli biti preusmjereni na poslove, primjerice, Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat se usprotivio proglašenju kolektivnog viška radnika bez sveobuhvatne analize po svakoj pojedinoj podružnici Holdinga.

"Držimo da bi predloženim smanjenjem broja izvršitelja na poslovima, npr. poslovi čistačice, domara/kućnog majstora, radnika na održavanju, redara, skladištara, vozača, zaštitara i sl., mogu ugroziti potrebe za svakodnevnim obavljanjem poslova kojima se osigurava dosegnuta kvaliteta usluge poslovanju podružnica, što bi dugoročno moglo dovesti do potrebe za nadopunom takvih poslova putem outsourcinga, a samim time i povećanja inicijalno utvrđenih troškova poslovanja, koji se predmetnim kolektivnim viškom želi smanjiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju su zaključili:

"Slijedom naprijed iznesenog... nismo u mogućnosti podržati predloženi kolektivni višak radnika bez prethodno otvorenog socijalnog dijaloga po podružnicama, u kojima će se razmotriti planovi poslovanja i razvoja, kao i realne mogućnosti smanjenja ostalih troškova poslovanja koji uvjetuju otklanjanje ili smanjenje potrebe za prestankom rada radnika utvrđenih kao kolektivni višak radnika u ZGH d.o.o.", naveli su u dopisu iz SSKH. Dopis potpisuje Baldo Kovačević, predsjednik SSKH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo