ŠTRAJK NEZAKONIT / 'Ovo je udarac na radnička prava': Sindikat CA prijeti Europskim sudom

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu

10.8.2018.
11:04
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat ORCA u petak je odbacio Obrazloženje zagrebačkog Županijskog suda kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri ocjenjujući to neprihvatljivim jer su, ističu, prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. 

>> Radnici CA ogorčeni: Sindikati najavili žalbu i prijete otkazima, tvrde da im se krši ustavno pravo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem. Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

"Obrazloženje suda kako sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri nam je neprihvatljivo jer smo prošli sve zakonom utvrđene procedure obzirom da smo razgovarali i pregovarali višekratno kroz dugi vremenski period s upravom Croatia Airlinesa i u tom smislu smatramo da smo ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Štrajk u CA proglašen nezakonitim: 'Na jesen neće imati tko održavati avione ni letjeti'

ORCA ocjenjuje da je stav suda kako neprisustvovanje sastancima u siječnju 2018. potpuno izvan konteksta jer je sindikat pregovarao i prije i poslije tih termina te u tom smislu izbivanje s tih sastanaka ne može biti ocjenjeno kao ona pretpostavka koja cijeli postupak utvrđuje nezakonitim, odnosno nevođenim u dobroj vjeri", ističe sindikat ORCA u priopćenju u kojem je iznio kronologiju pregovaranja s upravom Croatia Airlinesa koji su za cilj imali potpisivanje kolektivnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako takvu odluku smatraju nezakonitom i nepravilnom te će iskoristiti sva zakonska sredstva da ju pobiju.

ORCA upozorava kako takva odluka u sebi sadrži opću opasnost koja vodi prema potpunoj suspenziji sindikalnog djelovanja u RH, jer će ubuduće svaki poslodavac tijekom kolektivnog pregovaranja moći navesti kako je sindikat pristupio pregovorima u lošoj vjeri te će biti onemogućeno bilo koje organiziranje štrajka u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će, upozoravaju, voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja, jer će sindikati kao takvi izgubiti svoj smisao, bez obzira na svoje utemeljenje u odredbama Ustava.  

Zbog toga će sindikat ORCA iskoristiti sva pravna sredstva kako u RH tako i u inozemstvu. Pod tim podrazumijeva prvenstveno Europski sud za ljudska prava, a sve kako bi tu nezakonitu i potencijalno vrlo opasnu odluku stavili izvan snage, a što bi, navode, dovelo do nastavka sindikalnog djelovanja i poboljšavanja radničkih prava u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo