Razgovarali s Jelenićem /

Sinčić o slučaju Ježić: 'Tražit ćemo od DORH-a da se pokrene postupak vraćanja pet milijuna eura'

'Osobno sam poslao 50-ak dopisa DORH-u zadnjih pet, šest mjeseci. Niti na jedan nisam dobio odgovor', kazao je predsjednik Živog zida za RTL

18.9.2018.
18:53
VOYO logo

Nakon što smo jučer objavili zavrzlamu na sudu - gdje je suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA/MOL ponovno odgođeno, predstavnici Živog zida jutros su od Državnog odvjetništva zatražili pokretanje postupka protiv krunskog svjedoka u tom predmetu - Roberta Ježića koji je prije šest godina na svjedočenju na sudu kazao kako će pet milijuna eura koje je MOL Sanaderu uplatio preko njegovog računa u Švicarskoj - vratiti.

"Gdje su novci, gospodine Ježić?", upitao ga je tada sudac Ivan Turudić. - "Novci se nalaze na računu tvrtke Dioki Holding. Ja ću novce vratiti Republici Hrvatskoj", odgovorio je Ježić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto to nije učinio Ježić tvrdi da nije dobio precizne upute. "Evo sad vam ja kažem da učinite to ako možete danas", rekao mu je tada Turudić - "Danas ne mogu, ali ja ću to učiniti u najkraćem mogućem roku, u roku 30 dana", odgovorio je Ježić.

"Ne drži vas se samo za riječ, stvarno se očekuje da se taj novac pojavi na računu sudskog računa", rekao je Turudić nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od te izjave prošlo je šest godina. Pet milijuna eura još nije uplaćeno u državni proračun. No, pravno gledamo, nije tako jednostavno. Prva presuda za tu aferu donesena je u lipnju 2014. godine. Odmah nakon toga DORH je krenuo u naplatu potraživanja. Kako se račun nalazio u Švicarskoj, došlo je do komplikacija. A u srpnju 2015. Ustavni sud srušio je presudu, čime se tih pet milijuna eura više ne može tražiti nazad.

O tome zašto državi nije stalo do pet milijuna eura u RTL-u Danas govorio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Danas ste razgovarali s glavnim državnim odvjetnikom, jeste li zadovoljni i što vam je kazao?

Mi smo danas imali prosvjed pred DORH-om, ovdje u Gajevoj ulici, zbog mnogih stvari koje ne valjaju u hrvatskom pravosuđu, ali prije svega zato što ne možemo shvatiti da će slučajevi protiv Sanadera za godinu ili dvije ići u zastaru, to je nedopustivo. U slučaju Ježića, neka se on odluči hoće li biti krunski svjedok i hoće li vratiti novac ili će biti optuženik. Ova trakavica i cirkus nemaju nikakvog smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon naše konferencije iznenada je došao poziv gosp. Jelenića. Razgovarali smo o svemu o čemu smo mogli: od naše kaznene prijave protiv Borg skupine do slučaja Ježić. Gosp. Jelenić se uglavnom ograđivao kako on ne zna svaki pojedini slučaj, nego upravlja cijeli slučaj. Rekao nam je da šaljemo dopise. Ja sam osobno poslao 50-ak dopisa DORH-u zadnjih pet, šest mjeseci. Niti na jedan nisu odgovorili. Gosp. Jelenić nam je pokazao veliki debeli bunt spiseva i odgovora i pokazalo se da je DORH odgovorio, ali je zaštopalo Ministarstvo pravosuđa. Jer se odgovori vraćaju preko Ministarstva u Sabor. Tako da sutra idemo tamo vidjeti zašto nam ne daju odgovore nakon pet mjeseci, a zakonski rok za odgovor je mjesec dana.

Jeste li glavnom državnom odvjetniku predložili da se ide u poseban postupak protiv gosp. Ježića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosp. Jelenić nije htio ići dublje u taj slučaj, nego se ograđivao od pojedinačnih predmeta. Dok je trajalo suđenje sudac Turudić je imao alat da donese privremenu mjeru oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi. On to nije napravio, nego je čekao do pravomoćnosti, da se slučaj završi. Međutim, znamo da je spor pao i na kraju ništa od toga.

Od DORH-a ćemo tražiti da se u građanskopravnoj parnici pokrene postupak vraćanja tih pet milijuna eura. To se sada može. 

Hoćete li u Saboru inzistirati da suđenja budu brža i efikasnija?

Dali smo već nekoliko prijedloga, dat ćemo još mnoge. Spomenuo bih Zakon o zviždačima koji bi značajno ubrzao rad pravosuđa. Moramo učiniti da optužnice više nemaju 20-ak tisuća stranica, nego kao u normalnom svijetu par stotina. Treba mijenjati odvjetničke tarife koje su preskupe, treba omogućiti više pravosudnih inspektora da kontroliraju ima li korupcije, a ne da ih ima samo šest, koji ne mogu napraviti ništa, što se pokazalo na primjeru mojih upita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo