potresne ispovijesti / 'Sin divljački pretukao majku (80), tijelo joj je prekriveno modricama. Nije ga htjela prijaviti'

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

'Žena iz centra nam je rekla da nema potrebe seliti pretučenu ženu od nasilnika jer je prvu ženu ubio, ali u Bosni, a ne ovdje''

27.3.2019.
9:12
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Iznimno potresne ispovijesti prepričale su hrabre žene koje su dugogodišnje nasilje u obitelji odlučile prekinuti i one koje ih štite. Zaštitu su potražile u Skloništu za žene i djecu žrtve nasilja koje od srpnja 2002. vodi Ženska grupa Korak iz Karlovca. 

Od onda godišnje kroz karlovačko sklonište prođe od 50 do 60 žena i djece žrtava iz cijele Hrvatske, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica "Koraka", Mirjana Duduković kazala je da im žene uglavnom dolaze noću, dovodi ih policija ili ih zovu iz nekog centra za socijalnu skrb. Imaju privilegiju da im je Grad Karlovac ustupio stan na korištenje, a u skloništu mogu biti do godine dana. 

Napadi na žene sve brutalniji

Imali su prekvalifikacije u sklopu kojih je puno njih našlo posao. "Znate, žene koje dožive nasilje najčešće su financijski ovisne o nasilnicima i uglavnom dugo nisu imale posao, a i uvjeravalo ih se da su nesposobne za rad. No mi ih osnažujemo da vide što znaju i mogu raditi i pomažemo im da nađu posao", ističe gospođa Duduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, psihologinja zaposlena u Ženskoj grupi, Davorka Bišćan naglašava da su napadi na žene sve brutalniji, jači i žešći. 

"Nisu to samo pljuske, to su brutalna premlaćivanja, a ni za jedno nikad ne postoji opravdanje. Pijanstvo koje prati nasilje nije uzrok, ono samo pojačava brutalnost. Patologija je uvijek ista; nasilnik tuče jer smatra da je to u redu, da ima pravo, ženu se okrivljuje za sve, maltretira psihički i fizički, a često tu ima i silovanja u braku, što često žene ne prepoznaju kao nasilje", kazala je, između ostaloga, Bišćan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče koje dokazuju da sustav ne funkcionira

Djelatnice Ženske grupe ispričale su potresne priče u kojima se vidi da je potrebno još mnogo promjena da bi se žrtve mogle potpuno zaštititi. 

Jedan od primjera je slučaj kada je 80-godišnju ženu njezin sin, koji je 20 godina živio u inozemstvu, pretukao toliko da nije bilo mjesta na njezinu tijelu bez modrice, ali ona ga nije htjela prijaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatim slučaj da nam u noći dovezu pretučenu ženu koju želimo smjestiti u drugi grad da ne bi bila u blizini nasilnika, ali nam žena iz jednog centra kaže: 'Pa nema potrebe, njoj je muž prijetio smrću i, istina, prvu je ženu ubio, ali to je bilo u Bosni, ne u Hrvatskoj'", piše Večernji.

Kroz ovo sklonište prošlo je na tisuća žena i djece, no zapravo prema statistici, tek svako 15. nasilje se prijavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nasilnike liječnike, pravnike, visokoobrazovane ljude. Imali smo slučaj jedne vrhunske liječnice koja je imala svoj dom, ali je gotovo deset godina trpjela nasilje..." podsjeća Ženska grupa, istaknuvši da se takve priče događaju na svakodnevnoj bazi zbog kojih se sustav mora hitno mijenjati - ponajprije povećati zatvorske kazne nasilnicima, a ne ih "nagrađivati" radom za opće dobro.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo