potresna svjedočanstva svjedoka /

'Jedan od radnika je nakon eksplozije sam izašao vanka, sva krvava koža je visila s njega'

Prema svjedočanstvu radnika koja donosimo - situacija je mogla završiti puno tragičnije

14.4.2017.
18:50
VOYO logo

Jaka eksplozija potresla je Split. U zrak je odletio 30-ometarski silos u sjevernoj luci. Petero ljudi je ozlijeđeno. Troje radnika ima teže ozljede, dvojica su hito operirana. Svjedoci govore o silovitom udarcu - eksploziji koju možete vidjeti upravo u trenutku kada se i dogodila. 

Bila je toliko jaka da je jedan kontejner preletio čak 40 metara i završio u dvorištu obiteljske kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema svjedočanstvu radnika koja donosimo - situacija je mogla završiti puno tragičnije. Isprva se i strahovalo da je mnogo više unesrećenih pa su čak i specijalisti splitske bolnice s godišnjih odmora došli u bolnicu kako bi pomogli ozlijeđenima.

Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam sve, letio sam tri metra u zrak - izašli smo pomoći ljudima, a što smo zatekli, zatekli smo krš, lom i ljude sve u krvi. Jedan je izašao sam vanka, sva krvava visila je koža s njega, onda smo ga donili ovdje jaukao je", kazao je Stipe Radić, svjedok.

"Stvorio se crni dim, letjeli su limovi... Pokušao sam se probiti jer mi se sestra i zet rade tu. Nisam mogao od policije, nisam je mogao dobiti, na kraju se javila da je u redu, ali zet mi je ozlijeđen ne znam što ni koliko", dodao je Ante Balov, također svjedok.

U splitsku bolnicu stiglo je pet ozlijeđenih, a dvoje od njih životno je ugroženo i operirano. 

"Radi se o teškim opekkima, veliki dio tijela, kolege plastičari rade na tome, ali teško je predvidjeti kod takvih ozljeda kako će ići. Oni će biti na intenzivnoj jedini i o njima će se skrbiti", izjavio je Joško Juričić, voditelj dežurne kirurške službe KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni vatrogasci osigurali su područje oko silosa, ali i krenuli u potragu za mogućim ozlijeđenim ljudima u nestabilnom objekta. 

"Sve je pretraženo nismo našli nijednu više osobu unutra, trenutno se radi na osiguranju područja taj objekt je doživio statitčki poremećaja, zato smo mjesto i osigurali", rekao je Zdenko Pućo, voditelj smjene JVP Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako uzroke tek treba istražiti, iskusni vatrogasci pretpostavljaju što je moglo dovesti do eksplozije.... 

"Došlo je do eksplozije prilikom nekih radova, u obketu se varilo i iskorilo, vjerojatno su se stvorili nekakvi plinovi i pare", smatra Nikola Perajica, zapovjednik DVD-a Vranjic.

No nema sumnje da je nastala golema šteta, kako na okolonim zgradama tako i na automobilima. Pravo stanje tek treba utvrditi i vlasnik kuće u neposrednoj blizini silosa, koji je pred kućom zatekao nevjerojatan prizor.

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

(Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je nevjerojatno, mislio sam da je pao avuon, izašao sam mislio sam potres, a ono puklo. Samo sam doživio da vidim kontjener koji nije prije bio tu. On je doletio iz silosa ovdje u moju... okućnicu", kazao je Petar Benzon, Vranjic.

Ova nesreće opet je pokazala da ima pravih heroja, pa je tako radnik iz obližnje stolarije, Mario Jalić utrčao kroz dim i vatru i iz silosa izvukao ozlijeđenog radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reporterka Nikolina Radić Ančić razgovarala je s Daliborom Ninčevićem (HDZ), gradonačelnikom Solina koji je kazao kako ne postoji direktna mogućnost da bi se ovakva eksplozija mogla ponoviti.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo