Sigurna kuća za zlostavljane žene pred bankrotom

Jedina sigurna kuća za zlostavljane žene na području Sisačko-moslavačke županije uskoro bi mogla biti zatvorena jer se stanje na računu topi.

15.1.2010.
9:18
VOYO logo

Centar za žene Adela, koji upravlja tajnim skloništem za zlostavljane žene u kojem se trenutačno nalazi petnaest žena, nalazi se u alarmantnoj situaciji jer na računu imaju samo tisuću kuna, a novi im računi svakodnevno pristižu na naplatu.

"Imamo još tisuću kuna na računu. Novi računi stižu, a mi ih nemamo čime platiti. Na izmaku su zalihe plina i lož-ulja za grijanje kuće. Još desetak dana 15 stanara sigurne kuće, majke s djecom, bit će u toplom utočištu ukoliko se ne osigura novac za grijanje", rekla je za Jutarnji list predsjednica Adele Marijanka Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je i kako im je telefon isključen prije četiri mjeseca, te da je stanje na računu moglo biti i gore da nisu dobili donacije za božićne blagdane.

"Uoči Božića uputili smo apel svim gradonačelnicima i načelnicima općina. S 5000 kuna podržali su nas gradovi Sisak i Novska, te općine Martinska Ves s 5000 kuna i Popovača s 1000 kuna. Hranu nam je donirao Forum žena SDP-a Sisak i KUD Potočanka iz Potoka. Osim toga, često nas na SOS telefon 044 888 888 zovu pojedinci koji žele skromno pomoći egzistenciji sigurne kuće", rekla je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević objašnjava kako su se zbog recesije i novih rebalansa proračuna smanjila izdvajanja za Adelu: Grad Sisak smanjio je izdavanja s 57 na 42 tisuće kuna, a Sisačko-moslavačka županija sa 100 na 70 tisuća kuna. Krajem prošle godine opstanku sigurne kuće pomogla je i Jadranka Kosor, odnosno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kojem je tada bila na čelu, a koje je isplatilo 40 tisuća kuna.

Inače, sve veći broj zlostavljanih žena odlučuje se na hrabri korak i prijavljuje nasilnika, a Marijanka Kovačević smatra kako su tome mnogo pridonijeli mediji. Nažalost, sigurna kuća pretijesna je za mnoge žene koje trebaju utočište, pa su tako za Božić odbili dva zahtjeva Centra za socijalnu skrb jer mjesta nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević navodi kako su najčešći uzroci za eskalaciju obiteljskog nasilja alkohol, ljubomora i ekonomski problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo