razgovori o novom kreditu /

Sezona već kuca na vrata, a kredita nema: pregovori Ramljaka i Sberbanke idući tjedan

Danas smo obišli Konzum u kojem stoje jabuke iz Poljske, limuni iz Španjolske, naranče iz Egipta, matovilac iz Italije

17.5.2017.
22:19
VOYO logo

U Ledu nas uvjeravaju da pripreme za sezonu teku kao po traci, 90 radnika radi u tri smjene od 00-24 – tjedno se pakira 320 tisuća kutija, a u svakoj kutiji je po 20 sladoleda.

Naravno da radnici prate vijesti i kaos oko krovne im kompanije – ali dok im plaće stižu redovno, strah ne otkrivaju. Gospodin Stanko – slaže sladolede ni manje ni više nego 41 godinu – od sredine 70-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad nema nikakvih problema, radimo punim kapacitetom ne primjećujemo nikakvih razlika u odnosu na prošlu godinu. A u budućnosti? Nadamo se da će biti kao i dosad", poručuje direktor proizvodnje sladoleda Stanko Morić.

Neće ništa biti kao dosad – ako ubrzo ne sjedne nova tranša kredita – upozorava osoba koja je 2005. kad je Agrokor preuzeo Belje postavljen za predsjednik uprave te slavonske kompanije i potom restrukturirao Belje do 2007., a onda se pozdravio s Todorićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor je jedan brod na pučini koji je ostao bez posade i bez goriva, dobio je posadu i sad treba uliti to gorivo, a tko može uliti nego banke, jednio na osnovu biznis plana mogu dati kredit. Bez toga nećete nikad dobit taj kredit", uvjerava potpredsjednik HGK za poljoprivredu Ivan Škorić.

Isto pitanje – drugi odgovor – od bivšeg predsjednika uprave Konzuma.

"Konzum je žilava kompanija, ako obiđete prodajna mjesta i može ovako funkcionirati još godinu dvije", tvrdi bivši predsjednik uprave Konzuma Dragan Munjiza.

Nema toliko vremena, vlasnici obveznica stišću i prijete međunarodne tužbe – potreban je drugačiji pristup – smatra Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba sve ono što je negativno odmah rezati i to gasiti i ostaviti samo ono što ostvaruje profit. Ja bih zamrznuo sva dugovanja i mala i velika, međutim išao bih na to da se nova roba plaća odmah", kaže Škorić.

Mali hrvatski dobavljači zbog kojih je država i preuzela upravljanje, kako uporno ponavlja premijer, bijesni su jer na policama Konzuma sve ih je manje. Danas smo obišli Konzum u kojem stoje jabuke iz Poljske, limuni iz Španjolske, naranče iz Egipta, matovilac iz Italije. A ovako je Ramljak – opravdavao uvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo ograničene cijene proizvodnje i naše cijene su skuplje nego one iz uvoza".

Dok domaće jabuke trule - trule i šanse za ikakvo novo rusko sudjelovanje u kreditiranju ako im Ramljak unaprijed na odgovori na pitanje gdje će ići svaka nova kuna koju Sberbank iskešira Agrokoru.

Kako neslužbeno doznajemo razgovori s Ramljakom o tome tek počinju sljedeći utorak, pa tako i ako se dogovore novac neće sjesti – još sigurno nekoliko tjedana. A turistička sezona već kuca na vrata.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo