Sezona oborila rekorde, a hotelijeri zaradili manje!

Od dobre sezone opet nema velike zarade za hrvatske hotelijere, koji nisu uspjeli od gotovo 11 milijuna gostiju koji su nam stigli ove godine na odmor zaraditi koliko su planirali.

2.10.2010.
22:25
VOYO logo

Izvanpansionski prihod hrvatskih hotelijera u prvih devet dosadašnjih mjeseci manji je za dva posto. Istovremeno su im za tri posto rasli samo prihodi od smještaja i polupansiona koji su izravno vezani uz povećanje broja dolazaka, ali je zabilježen i pad zauzetosti hotela, pa je ukupno gledano ova godina za hotelijere ocijenjena - stagnirajućom, piše Slobodna Dalmacija.

Rečeno je to na kongresu Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, koji je u petak u zagrebačkom 'Sheratonu' otvorila premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući sezonu pomoću ankete među 187 hotela u zemlji koju je izradila Udruga hotelijera, najlošije su, čini se, prošli, dalmatinski hotelijeri, koji unatoč najvećem rastu broja dolazaka (čak 11 posto u prvih osam mjeseci) imaju pad izvanpansionskih prihoda čak od 12 posto.

Gosti su, naime, trošili puno manje izvan osnovne usluge noćenja i polupansiona, pa su hotelski barovi, šankovi, trgovine, suvenirnice i restorani utržili ponegdje i do 30 posto manje prometa nego prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kriza je dodatno potencirala sve probleme hotelijera koji su već postojali, pa je tako evidentno da u zadnjih pet godina broj hotelskih kapaciteta raste vrlo sporo, tek 5 posto godišnje, zauzetost hotela nam je sve lošija i sada se kreće tek oko 40 posto na razini godine'', kazao je Kristijan Šustar, predsjednik UPUHH-a, na kongresu, apelirajući i tom prilikom na kvalitetnije uređenje makroekonomskih okvira poslovanja hotelijerstva i turizma uopće, misleći ponajprije na nižu stopu PDV-a za hranu i piće, koja se i sada plaća po stopi od 23 posto.

Na žalost hotelijera, ni premijerkina prisutnost nije im donijela naznake da bi se u idućoj godini u tom pogledu nešto moglo promijeniti jer je Kosor vrlo jasno kazala kako Vlada ne razmišlja o korekciji stope PDV-a ni za koga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mjerama gospodarskog oporavka želimo dati potporu poslodavcima u turizmu i napravit ćemo sve da i u 2011. godini osiguramo sredstva za promidžbu i potpore koji će osnažiti turističku poziciju Hrvatske'', kazala je Kosor.

''Investicije u hrvatsko hotelijerstvo su zaustavljene i samo ako se one ponovno probude, možemo očekivati bolje poslovanje hotelijera. Danas u ukupnim smještajnim kapacitetima Hrvatske imamo tek 12 posto kreveta u hotelima, a oni stvaraju gotovo 50 posto prihoda u turizmu. Zamislite koliko bismo zarađivali da nam je u hotelima dvaput više kapaciteta'', poručio je Anđelko Leko, počasni predsjednik UPUHH-a, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201009060217006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo