građani oprez /

Sezona je gljiva, na hitnoj već nekoliko slučajeva trovanja. Evo kako se dobro najesti, a ne otrovati

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom

5.10.2022.
7:30
VOYO logo

Sezona je gljiva pa smo provjerili kakva je situacija kod nas na tržnicama. Ali i u šumama s gljivarima koji imaju savjete kako se najesti, a ne otrovati.

Zelena pupavka najotrovnija je gljiva u Hrvatskoj i jedna od najotrovnijih na svijetu. Djeluje podmuklo pa prve simptome osjetite prekasno kada je otrov već počeo razarati vitalne organe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje samo da se pozdravite s najbližima

"Preporučio bih odlazak u šumu za one koji nisu poznavatelji isključivo s nekim tko dobro, dobro, dobro pozna gljive", poručuje Branko Kezerle, predsjednik Udruge Gljivara Donji Miholjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hitnoj već nekoliko godina nisu imali slučaj trovanja najotrovnijim gljivama, no i one manje ubojite truju.

"Svako trovanje kao trovanje je zapravo stanje koje zahtijeva tretman, naravno da mogu uvijek nazvati 194 pa će od liječnika s HMP-a koji radi na telefonu dobiti savjet što i kako dalje", tvrdi Robert Vrselja, dispečer Zavoda za hitnu medicinu OBŽ.

Image
u srbiji /

Jeli otrovne gljive koje su kupili na tržnici. Osmero ljudi u teškom stanju, uhićena jedna žena

Image
u srbiji /

Jeli otrovne gljive koje su kupili na tržnici. Osmero ljudi u teškom stanju, uhićena jedna žena

Građani su oprezni, kupuju na tržnici od poznatih prodavača iako gljive i vole i poznaju.

"Poznam, ali ne bih se usudila tražiti. Ne bih se usudila tražiti. Kupim gdje je sigurno", kazala je Ljerka Mađarević Kubatka iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prodavača se traže gljive, ali i savjet kada ići u gljive.

"Poslije kiše", poručuje Josip Vrbanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko je dugogodišnji gljivar. U šumi širom bez staze i puta povazdan.

Govori i pokazuje gljive ovo je ova jestiva, ova ne jestiva, ova jestiva

"Svaka gljiva ima svoga dvojnika i u svaku gljivu moramo biti baš 100 posto sigurni. Onaj jedan posto nas može koštati života", poručuje Kezerle.

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo