RAST DOLAZAKA I NOĆENJA / Sezona ipak nije podbacila? Stigli najnoviji podaci za prvih 8 mjeseci: Dubrovnik i Rovinj među rekorderima

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja

5.9.2023.
15:33
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvareno osam pošto više turističkih dolazaka i dva posto više noćenja u odnosu na iste razdoblje prošle godine, pokazuju to najnoviji podaci za razdoblje od siječnja do kraja kolovoza ove godne koje je objavila Hrvatska turistička zajednica.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja. Ti su rezultati jednaki onima u 2019. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"„Turistički promet ostvaren u samoj špici sezone, odnosno u srpnju te sada u kolovozu potvrđuje uočene trendove prema kojima naši gosti ostvaruju više dolazaka u našim destinacijama, ali se pritom zadržavaju nešto kraće", istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić.

Image
promjene u turizmu /

Ministrica turizma oštro: 'Gasit će se uredi Turističke zajednice u gradovima i općinama ako ne naprave posao'

Image
promjene u turizmu /

Ministrica turizma oštro: 'Gasit će se uredi Turističke zajednice u gradovima i općinama ako ne naprave posao'

Ako se podaci usporede po županijama, dosadašnji rekorder je Istra u kojoj je ostvareno 4 miljuna dolazaka, odnosno 4 posto više i preko 25 milijuna noćenja, odnosno dva posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s tri milijuna dolazaka, zatim Kvarner s 2,6 te Zadarska županija s 1,7.

U Zagrebu je ostvareno 1,6 milijuna noćenja što je 15 posto više nego prošle godine, a na ostatku kontintenta ostvareno je 14 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje dolazaka zabilježila je Ličko-senjska županija i to 626 tisuća.

„Veseli nas što se i kroz ljetno razdoblje nastavio pozitivan trend turističkih rezultata. Nakon najbolje predsezone u povijesti hrvatskog turizma, s velikim optimizmom ulazimo i u razdoblje posezone, za koju su najave izvrsne", poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pogledaju samo destinacije, Rovinj je rekorder po broju noćena, a njega slijede Dubrovnik, Poreč, Split i Umag.

POGLEDAJTE VIDEO: Gužve na dubrovačkim plažama, ali neki su očekivali više: 'Bili smo preskupi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike