Šeks spašava Glavaša kazne od 10 godina zatvora

28.5.2010.
8:47
VOYO logo

Akcija Vladimira Šišljagića i Krešimira Bubala kulminira uoči sjednice Vrhovnog suda, koja počinje u ponedjeljak i na kojoj će se odlučivati o žalbama Branimira Glavaša i njegovih odvjetnika na presudu Županijskoga suda u Zagrebu od 8. svibnja 2009., kojom je zbog ratnih zločina u Osijeku osuđen na deset godina zatvora.

arti-201005270244006Strategija njihova lobiranja, a posljednjih su tjedana kontaktirali niz utjecajnih političara, svodi se na tvrdnju da će Glavaševa presuda pasti ako ne na Vrhovnom, a onda svakako na Ustavnom sudu te da će on sudjelovati na sljedećim parlamentarnim izborima. Svrha takvog nastupa u prvom je redu psihološka priprema terena za mogući Glavašev povratak u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šišljagićeva i Bubalova akcija međutim, piše Jutarnji list, ne bi ni približno imala uspjeha da iza svega ne stoji sjena potpredsjednika Sabora, Vladimira Šeksa. On iz pozadine vuče poteze koji takvoj akciji daju izgleda za uspjeh.

Poznato je da je upravo Šeks imao ključnu ulogu u izboru i postavljanju većine sudaca Vrhovnog i Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni smjer djelovanja Glavaševih lobista je širenje priče da je ukidanje presude Glavašu gotova stvar. Iako na taj način vrše snažan pritisak na pravosuđe, teško da bi izabrali takvu strategiju kada ne bi imali informaciju da nisu jedini koji na tome rade.

Šeks je, podsjetimo, tijekom boravaka u Osijeku i Slavoniji proteklih mjeseci imao više izravnih susreta s čelnicima Glavaševa HDSSB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeksovi motivi da pomogne Glavašu nisu samo dugogodišnje prijateljstvo kad su bili kao prst i nokat. Glavaš je više puta tijekom istrage za ratne zločine spominjao kako je Šeks, u vrijeme kad su se događali ratni zločini u Osijeku, sjedio u istoj zgradi gdje i Glavaš, samo kat više.

No, poslije je sve rjeđe koristio tu činjenicu, svjestan da potapanjem Šeksa sebe ne bi spasio, ali bi sebi - potone li i Šeks - izmaknuo i posljednju slamku spasa. Takav Glavašev stav, pokazuje se sada, bio je ispravan i dugoročno isplativ..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš osuđen na 10 godina zatvora, Glavaša bi mogao spasiti Ustavni sud, piše Jutarnji.

Naime, krajem travnja upravo je Ustavni sud ukinuo presudu pulskom dileru i to samo zbog činjenice što je jedna članica vijeća Županijskog suda u Puli bila i članica vijeća istog tog suda koje je donijelo rješenje o njegovu pritvoru. Iako uvaženi pravni stručnjak, svojedobno sudac Vrhovnog suda takav stav smatra nebuloznim, to otvara mogućnost da se ista praksa primijeni i u slučaju Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u glavnoj raspravi tijekom suđenja Glavašu, članica vijeća bila je sutkinja Rajka Tomerlin-Almer, koja je ranije kao članica izvanraspravnog vijeća odlučivala o produljenju pritvora dvojici optuženika kojima se, kao i Glavašu, sudilo za tzv. slučaj selotejp, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201005250416006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo