zbraja se šteta u zagrebu /

Seizmolog: 'Bilježili smo više slabih potresa prije nekoliko mjeseci, ali nismo mogli predvidjeti što slijedi'

Seizmolog ističe da su strah i panika u slučaju potresa normalna ljudska reakcija

23.3.2020.
19:21
VOYO logo

Nakon potresa jačine 5,5 po Richteru koji je jučer pogodio Zagreb i okolicu, do danas u podne na tom području uslijedila su čak 63 nova slabija potresa. Od toga jedan od 5 prema Richteru točno 37 minuta nakon prvog i najjačeg. Građani su osjetili i šest potresa jačine do 4 prema Richteru. Zabilježena su i 22 potresa jačine do 3 te još 34 potresa jačine do 2 prema Richteru.  

Stalno podrhtavanje ulijeva strah kod građana. Seizmolog Krešimir Kuk, koji je zadnja dva dana proveo na terenu i u Stožeru, kaže da je uobičajeno da nakon jačeg potresa uslijedi serija slabijih podrhtavanja. Pritom ističe kako potrese nije moguće prognozirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo bilježili seriju slabijih potresa i par mjeseci prije ovog jačeg. No to ne upućuje da slijedi nešto veće, tek se naknadno pokaže da je to bio znak nečeg."

Mnogi se pitaju hoće li učestala podrhtavanja tla postati naša svakodnevica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekao da se nešto promijenilo, unazad godinu i više se bilježi porast seizmičkih aktivnosti iz smjera Turske i Grčke. Zemlja je zatvorena fizikalna cjelina. Sva ta tektonska događanja u neku ruku jesu povezana, ali to ne znači da su naša epicentralna područja direktno vezana za grčka ili turska. Ako se prati dulji vremenski period, može se vidjeti da je bilo dosta jakih potresa na ovim dijelovima. Generalno znamo da su uzroci potresa na ovim područjima pomicanje afričke ploče prema europskoj i pritisak jadranke mikroploče prema Dinaridima. Ovaj prvi mehanizam je jači i on je uzrokovao potrese u Grčkoj i Turskoj", kaže Kuk.

Seizmolog ističe da su strah i panika u slučaju potresa normalna ljudska reakcija.

"Ljudi ne mogu ostati ravnodušni, pogotovo oni koji su sve to osjetili", dodaje.

Kuk ističe da potresi na području Zagreba nisu iznenađenje nego nešto na što struka upozorava već jako dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znalo se da smo na trusnom području i da je maksimalna magnituda potresa na širem zagrebačkom području 6,3 po Rrichteru''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo