Poslovi s Rusijom... / 'Dosta će stvari morati rješavati novi ministar graditeljstva', šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

O poslovima novog ministra Ivana Paladina s Rusima i je li s razlogom na udaru oporbe, Damira Gregoret razgovarala je s Natašom Novaković

9.3.2022.
21:45
VOYO logo

O poslovima novog ministra Ivana Paladina s Rusima i je li s razlogom na udaru oporbe, Damira Gregoret razgovarala je s šeficom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Natašom Novaković.

S obzirom na ozbiljne optužbe na račun novog ministra graditeljstva, Novaković je rekla da povjerenstvo prati imenovanje svakog ministra, pa tako i ovog današnjeg, kao i medijske natpise koji su već nekoliko dana prisutni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je postao dužnosnik danas i što se tiče naših zakona, prije toga nije mogao biti u nikakvom sukobu interesa. No, nakon što postane dužnosnik, ima rok od 60 dana sve svoje obaveze i poslove, situacije, dovesti u sklad sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Pri čemu, sada iz onoga što znamo iz medija, ima dosta situacija koje će morati rješavati", rekla je Novaković.

A vezano uz te situacije, primjerice, prebacivanje upravljačkih prava, i u njegovom slučaju i u slučajevima drugih dužnosnika, rješava li to situaciju odnosno onemogućava li potencijalni sukob interesa? Novaković odgovara da apsolutno ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče prijenosa upravljačkih prava, povjerenstvo se samo zalagalo i tijekom izrade novog zakona da se ta odredba makne, zato što vi to ne možete kontrolirati. Odredba je takva da vi prenesete svoja upravljačka prava, vi ste i dalje vlasnik, imate sve polovni interes. Međutim, jednom godišnje sa svojim odvjetnikom ili nekom drugom osobom razgovarate o tom vašem trgovačkom društvu što je apsolutno neživotno", rekla je.

Image
I prije nego što je izabran /

Veze s ruskim oligarsima, s 'Golfom na Srđu', s propalim projektima..., o budućem ministru graditeljstva RTL Danas

Image
I prije nego što je izabran /

Veze s ruskim oligarsima, s 'Golfom na Srđu', s propalim projektima..., o budućem ministru graditeljstva RTL Danas

"S druge strane postoji članak 9 o sprječavanju sukoba interesa koji govori o tome kako zapravo obveznik ne smije odlučivati, potpisivati ugovore niti ikakve odluke donositi u onim situacijama kada bi to utjecalo na njegov poslovni interes ili s njime povezanih osoba. To znači da kada imate trgovačko društvo koje je i dalje vaše, vi i dalje imate interes, vi ćete se i dalje morati izuzimati, deklarirat i sve ono što trebate po zakonu, bez obzira jeste li vi prenijeli upravljačka prava ili ne", objašnjava Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li to moglo biti najviše problematično u slučaju novog ministra, šefica Povjerenstva odgovara da trenutno to ne zna.

"Mogu načelno govoriti da su to nekakve situacije koje smo već imali. Ima puno tih situacija i puno problema, ono što mi u Povjerenstvu uvijek kažemo jest da bi bilo najbolje da dužnosnik dođe u Povjerenstvo i vidi što sve mora napraviti i u kojim rokovima", rekla je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da ih novi ministar još nije kontaktirao, no da u konačnici niti ne mora, a može i pismeno tražiti mišljenje koje će oni dati u roku od 15 dana.

"Zapravo je na njemu da inicira nekakvo postupanje prema nama. Svaki novi dužnosnik koji je bio u povjerenstvu nije više imao problema s nama i našim zakonom. On je dosta kompliciran i teško će ga neki pravnik izvan povjerenstva moći dobro istumačiti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenula je i pitanje sigurnosne provjere, što nije obveza no postoji mogućnost. Premijer Andrej Plenković je odbio tu mogućnost za svog novog ministra, a Novaković kaže da bi ona na njegovom mjestu svakako išla na tu provjeru, posebice s obzirom na to što se dešavalo posljednjih 10 15 godina i na to gdje su sve završavali ministri.

"Premijer odgovara za ljude koje je izabrao. Možda on ne zna sve činjenice, ja bi na njegovoj poziciji voljela znati sve činjenice. To u konačnici sve ide na ime premijera", zaključila je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo