'NIJE SE UTVRĐIVALA KVALITETA' / Šefica ljekarničke komore o kontroverznim covid testovima i jesu li štetni za zdravlje: 'Moguće da su dali lažne rezultate'

Image
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Ana Soldo je kazala da RH ima više dobavljača tih testova te je napomenula da se 'kontroverzni' testovi nisu još povukli s tržišta

30.4.2023.
18:24
Sasa Miljevic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo komentirala je slučaj koji je posljednjih dana šokirao javnost i zbog kojeg se pod istragom našla tvrtka iz Varaždina koja je, navodno, uvozila covid-testove iz Turske i prepakiravala ih, a uz to se spominjalo ime Filipa Mihalića.

'Nije se još utvrđivala kvaliteta tih testova'

“Testovi kad dolaze na hrvatsko tržište, ako imaju registraciju u EU-u, šalju obavijest HALMED-u o stavljanju proizvoda u promet, a HALMED onda provjerava dokumentaciju”, rekla je Soldo za N1 te je ispričala kako je test o kojemu se govori na popisu Europske komisije validiranih testova za Europu te da je u isto vrijeme stavljen u promet u svim zemljama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRIVOTVORIO COVID TESTOVE? /

Majka Filipa Mihalića ima niz luksuznih nekretnina, a za sina je imala same riječi hvale: 'Poseban je. Zna točno što želi i kud ide'

Image
KRIVOTVORIO COVID TESTOVE? /

Majka Filipa Mihalića ima niz luksuznih nekretnina, a za sina je imala same riječi hvale: 'Poseban je. Zna točno što želi i kud ide'

“Svaki od tih testova, bez obzira o kojoj se bolesti radi, nikad nije sto posto točan, moguće da je dao lažne rezultate. Nije se još utvrđivala kvaliteta tih testova nego se samo saznalo da nisu rabljeni svi originalni dijelovi.

Građani koji su to koristili vjerojatno su imali i druge potvrde bolesti, PCR i liječnički pregled, vjerujem da nije bilo nekih negativnih posljedica na njihovo zdravlje”, govori Soldo koja nema informaciju da su gradske ljekarne povukle testove iz prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“RH ima više dobavljača ovih testova, vjerojatno će ustanove koje su radile testiranja povlačiti te testove, ali zasad nitko nije obavijestio ljekarne ni prodajna mjesta da se povlači test”, navodi predsjednica HLJK-a.

Ministarstvo otkrio svoju stranu priče

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u nedjelju da ni u kojem segmentu nije sudjelovalo u nabavi covid-testova koji se problematiziraju u javnosti te da sa tvrtkom Buryen nije poslovalo od 1. siječnja 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako prema knjigovodstvenoj evidenciji, od 1. siječnja 2016. do danas, Ministarstvo, kao pravni subjekt, nikada nije poslovalo s navedenom tvrtkom koja je u vlasništvu Filipa Mihalića koji je, prema neslužbenim informacijama, pod istragom zbog sumnji u krivotvorenje covid-testova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo