Šefica Državnog inspektorata: Osobno ne bih ušla u neke trgovačke lance

24.2.2013.
14:13
VOYO logo

"Do nas je stigla informacija da se iz trgovačkih lanaca na europskom tržištu povlače proizvodi radi potencijalnog udjela konjetine umjesto junetine. Reagirali smo jer se radi o robnim markama trgovačkih lanaca koji su prisutni i u Hrvatskoj. Organizirali smo uzimanje uzoraka u velikom broju trgovačkih lanaca. Riječ je o potencijalno sumnjivim proizvodima. Ne znamo što će analize pokazati, čekamo rezultate DNK pretraga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", kazala je Vrbanić u intervjuu za Jutarnji list.

Na pitanje jesu li podaci koje sada možemo naći na deklaracijama prehrambenih proizvoda dovoljni da se potrošač kvalitetno informira o onome što kupuje, Vrbanić je odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možemo provjeriti jesu li navodi na deklaraciji istiniti!

"Mi u Hrvatskoj imamo jedan drugi problem, a to je što, nažalost, nemamo dovoljne uvjete da provjerimo jesu li natpisi na deklaracijama točni ili ne. Često podatak koji je na deklaraciji nismo u mogućnosti provjeriti, vidite da se i sada neke analize obavljaju u inozemstvu. To je čak i veći problem, jer podataka na deklaracijama, naročito kada je hrana u pitanju, ima dovoljno. Moraju biti navedeni sastojci, aditivi, točno je navedeno što potrošaču mora prvo upasti u oči i slično. Ako navedete da se neki sastojak nalazi u hrani, morate deklarirati i njegovu količinu". Na pitanje krše li propise koje nadzire Državni inspektorat češće veliki trgovački lanci ili mali trgovci, Vrbanić je odgovorila prilično opširno.

"Zapravo, nema razlike, osim kada su u pitanju robne marke pojedinih trgovačkih lanaca. Te su marke, u odnosu na proizvođačke marke pojedinih proizvoda, u pravilu povoljnije, jeftinije. Bitno je da zadovoljavaju sigurnosne zahtjeve i da su sastojci deklarirani, a radi li se o proizvodu u velikom trgovačkom lancu ili kod malog trgovca, potpuno je svejedno. Čak bih mogla reći da je u velikim trgovačkim lancima sustav pod većom kontrolom, jer da toga nema, ni vlasnici ne bi mogli kontrolirati svoje poslovanje. No, uvijek i svugdje su moguće pogreške. Kvaliteta je dodana vrijednost proizvoda. Ako kupac želi čokoladu sa 70 posto kakaa, jasno je da je ta čokolada skuplja od neke s manje kakaovca. Osobno ne bih ušla u neke trgovačke lance, ali to je moja subjektivna procjena na koju imam pravo. Ti lanci su ipak puni kupaca", kazala je Vrbanić, ne otkrivši na koje trgovačke lance konkretno misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo