ŠEF ZAVODA ZA RADIOLOŠKU SIGURNOST POTVRDIO: / U Hrvatskoj ima još opasnog otpada

Image
Foto: Institut Ruđer Bošković
5.9.2015.
21:01
Institut Ruđer Bošković
VOYO logo

Osim uranija, u zapuštenom skladištu Instituta pronađeni su i drugi, opasniji radioaktivni materijali. Zagrepčani, tvrdi biši ravnatelj Ruđera, nemaju razloga za zabrinutost, javlja HRT.

Uranij nije bio dokumentiran više od 50 godina

To se stalno mjeri, u tom smislu vam se ništa nije dogodilo... Nikad nije bilo nikakvog incidenta oko nuklearnih priča ,ima ih i drugdje puno više, tako da to uopće nije apsolutno nikakva istina, poručuje Krunoslav Pisk, bivši ravnatelj Instituta "Ruđer Bošković".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša država, objašnjava, u skopu nuklearnog istraživanja, imala je ideju proizvoditi nuklearno gorivo za reaktore. No potkraj 60-ih postrojenje se zatvara i zadaća Instituta završava.

Polutajno Institutu ostaju bačve s uranijem. Jer, iako su za njega ondje znali, do nedavne sanacije nigdje nije bio dokumentiran. I tako više od pola stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada iskrsavaju na raznoraznim stranama i druge lokacije na kojima se potencijalno nalaze izvori ionizirajućeg zračenja koji nisu adekvatno zbrinuti, kaže Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu i radiološku sigurnost, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo