Zoran Ničeno / Šef Uprave za granicu za RTL: 'Vojska na granici je potpuno kriva sintagma, nema potrebe za to'

Vjeruje da će Grčka zaustaviti prodore migranata

8.3.2020.
21:27
VOYO logo

Napetosti na tursko-grčkoj granici traju više od tjedan dana, nakon što je turski predsjednik otvorio granice migrantima. Tisuće se žele probiti na zapad, a milijuni još čekaju u Turskoj. Hrvatski granični policajci zbog toga nisu imali više posla, rekao je u RTL-u Danas šef MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno.

"Vjerujemo da će grčka poduzeti sve za zaštitu vanjskih granica schengena i Europske unije, što su i pokazali na svim najvišim sastancima. Promjenom vlade se promijenio odnos prema zaštiti granici i pvi put vidimo da se granična crta štiti od nezakonitih migranata. Naravno da ne mogu zaustaviti sve, ali bitan je stav prema tome i da će to donijeti jako velike promejen, ne samo na tamošnjoj granici, nego i svim našim susjednim zemljama pa tako i na hrvatskoj granici", rekao je Ničeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, u odnosu na lani, u prva dva mjeseca ove godien zabilježila rast pokušaja ilegalnih prelazaka.

"Nekakvih 100.000 migranata je već u Grčkoj, oni su u pokretu i pokuašvaju prijeći granice do dolaska u neku željenu zemlju. Imamo ove godine povećanje od 42 posto, ali to su još uvijek zaostaci migranata koji borave u BiH, kada je bila slična situacija ovoj, kada je bio kam Vučjak bio odmah na granici", rekao je Ničeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljan broj graničnih policajaca

Vjeruje da će Grčka uspjeti napraviti ono što je rekla, a i naglašava da Hrvatska ima dovoljan broj policajaca i svu potrebnu tehničku opremu i sustave kojima je prekirevno 100 posto kopnene granice. Smatra i da vojska na granici nije potrebna.

"Mi imamo apsolutno dovoljan broj graničnih policajaca, plus imamo fleksibilan sustav unutar MUP-a gdje semo educirali još otprilike 1500 ljudi iz drugih rodova. I ta sintagma vojska na granici je potpuno kriva. Vojska je dobrodošao partner, svakodnevno surađejemo, točno je sve propisano. No u ovom trenutku nema nikakvog razloga za to", istaknuo je Ničeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo