BIT ĆE ZA MIROVINE / Šef Udruženja mirovinskih fondova za RTL Direkt: 'Na svaku uloženu kunu, mi vam zaradimo još dvije'

'Nas je iznenadilo da nas je premijer vrlo brzo primio nakon što smo se najavili. Vidjeli smo da polažu veliku pozornost s tim što se događa u drugom stupu i s privatnim mirovinama te mirovinskim fondovima', kaže Vlaić

15.2.2016.
22:45
VOYO logo

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s predstavnicima društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima koji su predstavili svoj dosadašnji rad te, kroz opsežnu prezentaciju, dosadašnja ulaganja i prinose, priopćeno je iz Vlade.

Više o sastanku smo u RTL Direktu razgovarali predsjednikom Udruženja mirovinskih fondova Petrom Vlaićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li bilo riječi o tome da se drugi mirovinski stup zamrzne?

"Nas je iznenadilo da nas je premijer vrlo brzo primio nakon što smo se najavili. Vidjeli smo da polažu veliku pozornost s tim što se događa u drugom stupu i s privatnim mirovinama te mirovinskim fondovima. Što se tiče zamrzavanja uplate ili ukidanja drugog stupa, o tome nije bilo riječi. Mi smo prezentirali svoje poslovanje u zadnjih 15 godina koliko postojimo, portfelje i naše želje i način na koji mi možemo pomoći hrvatskom gospodarstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je to način? U što možete uložiti te naše novce?

"Mi naše novce najviše ulažemo u državne obveznice (72 posto imovine), hrvatske dionice (11 posto), a mi bismo uložili puno više u hrvatske vrijednosne papire da nam se pruži prilika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se otvaraju te neke prilike. Dosta se priča o HAC i HAC ONC-u. Je li tu neka kombinacija s vama da biste vi sudjelovali u nekoj monetizaciji ili privatizaciji?

"Mi smo izrazili želju. Nadam se da će se ponovno pokrenuti privatizacija hrvatskih autocesta na ovakav ili onakav način i siguran sam da ćemo mi sudjelovati. To bi bilo na dobrobit i države i naših članova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta je kritika na taj drugi stup jer mirovine će biti manje. Kakvo je vaše poslovanje?

"Mirovine neće biti manje. Naši izračuni pokazuju da za tri kune uplaćene u prvi stup, mi uplatimo jednu kunu u drugi stup. Znači, 75 posto mirovinskih izdvajanja izdvajamo za prvi stup, samo 25 posto u drugi stup. Za prosječne plaće mirovina će biti 55 posto iz drugog stupa, 45 posto iz drugog stupa, bez obzira što članovi uplaćuju samo 25 posto u drugi stup".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, na jednu kunu uloženu, vi zaradite još dvije kune?

"Tako je, s tim da se radi o relativno konzervativnim parametrima koje smo preuzeli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto su onda drugi stup ukinuli u Poljskoj i Sloveniji?

"U Poljskoj ga nisu ukinuli, nego su ga smanjili. U Mađarskoj su ga ukinuli. U mnogim istočnim zemljama drugi stup ostaje i jača. Ono što se malo govori, Velika Britanija je nedavno uvela drugi stup. Zapadna Europa jako stimulira mirovinsku štednju, ne samo obveznu, nego i dobrovoljnu štednju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kritici je Lovrinović rekao da za upravljanje mirovinskim fondovima uzmete više nego što zaradite nama članovima?

"Ne. Prinosi koje mi komuniciramo su prinosi nakon uzimanja naknada. To je 5,88 posto godišnje je prosjek od osnivanja. Realni prinos je 3,65, što mislimo da je vrlo visoko, a naknada je 0,42 posto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko smo mi tu u odnosu na ostale europske zemlje?

"U prosjeku smo u gornjem dijelu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli ste da nam se tu gomila novac - što s tim novcem kad odemo u mirovinu?

"Nakon što odete u mirovinu, novci se prebaciju s vašeg osobnog računa u mirovinskom fondu se prebacuju u mirovinsko osiguravajuće društvo. Vama se izračunava anuitet i vi dobivate doživotno mirovinu u ratama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u slučaju moje smrti?

"Ti novci se nasljeđuju. I to je vrlo bitna razlika između prvog i drugog stupa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ako poživim duže nego što ste vi izračunali?

"Vama se izračunaju rate mirovine i vi ih primate doživotno. Možete izabrati model da vaša supruga nakon vas može primati vašu mirovinu ako vas nadživi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo