Više inspektora, policije / Šef Civilne zaštite: 'Od 72.000 nadzora i 173 kazne za kršenje mjera - naplaćeno je njih 19.' Najavio zaoštravanje

Damir Trut za RTL je rekao i koliko je bilo kazni za nenošenje maske u zadnjih mjesec dana.

27.10.2021.
18:50
VOYO logo

O kontrolama i mogućim novim mjerama Goran Latković razgovarao je s Damirom Trutom, ravnateljem Civilne zaštite.

U proteklih mjesec dana napisano je 19 kazni za kršenje epidemioloških mjera, nove strože mjere se ne najavljuju, znači  li to da će se pojačati kažnjavanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama represija nikada nije bila cilj, nego educirati stanovništvo i dovesti ga do te razine da primjenjuje sve ove mjere koje su propisane i na takav način štite sebe i sve druge. U zadnjih godinu dana, 72.000 nadzora koliko je obavljeno, bilo je 173 kazne. Od toga jest kako ste rekli, 19 je naplaćeno, ostali su na sudu i određenim procesima. U sljedećem periodu će inspektori i policija... primijeniti možda malo strože mjere i prema onima koji krše, ne samo prema onima koji krše opetovano.

Koliko je kazni naplaćeno za one koji nisu nosili maske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

72 kazne su bile unazad mjesec dana, od toga je devet  naplaćeno na licu mjesta.

U akciju kreću i Porezna i Zdravstvena inspekcija, što ukoliko netko koristi tuđu covid potvrdu i predstave je kao svoju, kakva je kazna za to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da mogu. To je kršenje i osobne iskaznice, oni se predstavljaju kao neke druge osobe. Mogu dobiti kaznu po krivičnom  zakonu.

Izgledno je da ćemo ovih dana doći na 5000 dnevno zaraženih što nikad nismo imali, hoće li se donositi neke nove mjere, pooštravati korištenje covid potvrda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno da bi trebalo poduzimati neke mjere. Ono što sada imamo na stolu je ovo, malo jači nadzor, poticati ljude da se pridržavaju mjera. Mjere imamo, one su propisane, odluke Stožera se i dalje primjenjuju, one nisu ukinute. Samo se moramo malo više držati tih mjera.

Mislite li da će ove velike brojke zaraženih potaknuti i one koji su se odbijali cijepiti da ipak to učine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje danas dobivamo iz medija i iz struke, veći broj ljudi je dolazio na cijepljenje, vjerojatno je to potaknuto većim brojem zaraženih osoba.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo