Sedam sretnika dobilo novu priliku za život

Usprkos snijegu, nevremenu i poteškoćama u prijevozu, liječnički timovi iz Zagreba, Rijeke i Splita, u dramatičnoj utrci s vremenom dobili su bitku.

18.12.2010.
12:59
VOYO logo

Zahvaljujući uspješnoj akciji koordinacijskih timova u KBC Split i KBC Rijeka te plemenitoj odluci dviju preminulih osoba i njihovih obitelji o darivanju organa, spašeno je sedam života.

U petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo je prema Rijeci i Splitu, gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od pacijenta kojima su ti organi presađeni nalazili su se u vrlo kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom.

Naime, usprkos vrlo lošim vremenskim uvjetima i nakon iscrpljenih svih mogućnosti transporta, Vladin zrakoplov uspio je prevesti kardiokirurški tim do Splita i natrag zajedno sa srcem. U dramatičnoj utrci s vremenom, u KBC-u Zagreb liječnici su dobili bitku za život muškarca kojem je presađeno srce, a čiji je život bio vitalno ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi kirurški tim za jetru, automobilom se vozio do KBC Split i natrag, a jetra je nakon eksplantacije u subotu ujutro hitno prevezena zrakoplovom za pacijenta u Nizozemskoj.

U tijeku su dvije transplantacije bubrega hrvatskim primateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme u Rijeci, zahvaljujući plemenitošću još jedne obitelji, darovani su organi preminulog člana obitelji. Koordinacijski tim KBC Rijeka pokrenuo je donorski proces, a kirurški tim KB Merkur po organe je putovao automobilom, po također vrlo teškim vremenskim uvjetima.

Jetra i jedan bubreg dodijeljeni su hrvatskim primateljima, dok je drugi bubreg poslan redovnom zračnom linijom za Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo