Šećerašima lijekovi poskupjeli 200 posto!

8.7.2010.
22:56
VOYO logo

Situacija s epileptičarima prilično je drastična, s obzirom na to da oni jedan od antiepileptika moraju plaćati četiri puta skuplje nego dosada, pIše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o keppri, učinkovitu lijeku nove generacije čije se pakiranje od 500 miligrama, prema prijašnjoj Dopunskoj listi HZZO-a, nadoplaćivao 60 kuna, a sada pacijenti tu kutiju tableta moraju plaćati 243,51 kunu. Pakiranje od 1000 miligrama nadoplaćuje se čak 466,11 kuna, dok se oralna otopina od 300 mililitara plaća 272,36 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboljele osobe i posebice roditelji čija djeca imaju epilepsiju ogorčeni su zbog takvog vrtoglavog poskupljenja, s obzirom na to da se lijek pokazao iznimno učinkovitim i kod onih bolesnika kod kojih drugi lijekovi ne djeluju. HZZO, međutim, u ovom slučaju nije smanjivao svoj iznos participacije, koji kod pakiranja od 500 miligrama za keppru i kod prijašnje i nove liste iznosi 199,20 kuna, već je lijek na tržište po tim cijenama stavio proizvođač i nositelj odobrenja za Hrvatsku.

Međutim, kod lijekova za dijabetes situacija je drukčija - iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga ističu kako je deset oralnih antidijabetika s Dopunske liste poskupjelo zato što je HZZO smanjio svoju participaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iako su nam obećali suprotno, usvojena je lista prema kojoj 170 tisuća osoba u Hrvatskoj koje koriste te lijekove za svoju terapiju moraju plaćati više nego prije. Treba priznati i da su jedan od antidijabetika roziglitazon preselili na Osnovnu listu, koja se ne nadoplaćuje, avandamentu je nadoplata snižena, a lijeku januviji, nakon naše intervencije, ipak nisu povisili cijenu, međutim ostali su poskupjeli i do 200 posto'', ističe Davor Bučević, predsjednik Hrvatskog saveza.

Problem je, objašnjava Bučević za Slobodnu Dalmaciju, u tome što su osobama sa šećernom bolesti bez doplate na raspolaganju oralni lijekovi stare generacije, od kojih je većina razvijena prije 40 ili 50 godina. Kod niza dijabetičara, komentira Bučević, ti lijekovi uspijevaju kompenzirati nastalo stanje, no većina pacijenata ipak koristi nove lijekove, koji se iz godine u godinu moraju sve više plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201006070365006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo