ŠTO SE DOGAĐA U VIROVITICI? / Šećer gorkog okusa! 'Sve se dogodilo iznenada. Pokušalo se naći rješenje, a onda - otkazi'

Kada je Marijan Puškarić počinjao raditi, tvornica je brojala 440 stalnih radnika plus stotine sezonaca

7.5.2020.
9:00
VOYO logo

Može li šećerana Viro - jedan od generatora Virovitičko-podravske županije - preživjeti velika rezanja? Samo u posljednja 3 tjedna otpušteno je 90-ak radnika. Lokalni čelnici traže plan za spas šećerane - barem dijela proizvodnje, kao i preostalih radnih mjesta.

Prvi posao Marijan je prije 33 godine dobio u virovitičkoj tvornici šećera. Radio je tamo sve do nedavno kada su mu uručen otkaz ugovora o radu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad je radilo 440 stalnih radnika i stotine sezonaca

"Sve se dogodilo iznenada. U razgovoru smo bili s gazdom i pokušalo se naći neko rješenje. Ali iznenada se dogodilo u roku 2, 3 tjedna u 4 navrata – otkazi", kazao je bivši radnik šećerane Marijan Puškarić

Tako je prošlo još devedesetak njegovih kolega. A Marijan se prisjeća, kada je počinjao raditi tvornica je brojala 440 stalnih radnika plus stotine sezonaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje broja radnika u virovitičkoj tvornici šećera Viro, doduše, nije se dogodilo naglo. Oni koji su upućeni u situaciju govore, prije desetak godina brojila je više stotina radnika.

"Racionalizacija poslovanja"

Međutim, situacija po situacija, kriza po kriza, odluka po odluka i broj se radnika pomalo smanjivao do ove zadnje odluke koja se zove "racionalizacija poslovanja" kada je broj radnika pao na svega 60-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica je u privatnom vlasništvu, a doznajemo, vlasnik je primoran na smanjenje broja radnika zbog dva glavna razloga. Prvi razlog su kvote Europske unije koje Hrvatskoj ograničavaju i proizvodnju i izvoz, te drugi, bitniji, Hrvatska ne proizvodi dovoljne količine šećerne repe pa nedostaje sirovine. 

"Greška je što Hrvatska nema plansku proizvodnju"

Gradonačelnik je upalio alarm. Pozvao na razgovor župana, bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je davno napravila grešku što mi nemamo plansku proizvodnju. Ako imamo ovdje šećeranu, onda smo trebali napraviti sve da zaštitimo proizvodnju", rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin

Odlučili su tražiti intervenciju i pomoć države. "Virovitička šećerana ostaje, možda se ove godine neće prerađivati repa, ali prerađivat će se sirovi šećer. Razmišlja se o uvođenju novina, proizvodnji biošećera", kazao je Kirin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava šećerane je u Zagrebu, a ne Virovitici

No oporbeni županijski vijećnici smatraju – šteta je učinjena. "Očito je došlo do sukoba na razini šećerana – lokalna politika. Znate li koliko lokalna politika može pomoći šećerani? Ništa!", kazao je vijećnik Županijske skupštine VPŽ, SDP-ovac Mate Vukšić. 

Pritom misleći na to da se uprava šećerane nalazi u Zagrebu, a ne Virovitici jer se šećerana udružila s još dvije. Onom u Osijeku te Županji pod objedinjenim nazivom Hrvatska industrija šećera. Pa i Marijan s početka priče nije odviše optimističan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se tvornica pokrene u roku godinu dana, bit će nemoguća misija ponovno je pokrenuti", kazao je bivši radnik šećerane Marijan Puškarić. I dodaje, otpuštanja će biti i u Osijeku i u Županji pa je budućnost šećerana u Hrvatskoj gorka okusa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo