U SVEMU SE SLAŽU: / Most, HDZ i SDP sastanče opet večeras, sutra i prekosutra

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Sa sastanka iz središnjice Mosta nezavisnih lista predstavnici domaćina, HDZ-ove i SDP-ove koalicije izašli su zadovoljni sa zaključkom da su se vodili dobri i konstruktivni razgovori.

18.12.2015.
11:39
Pixsell, Patrik Maček
VOYO logo

Nakon što su tri satra razgovarali u središnjici Mosta, pred novinare su izašli predstavnici izaslanstava Mosta, HDZ-a i SDP-a.

15:27 "Ovo je dobar dan za Hrvatsku, u svemu se slažemo. Danas smo započeli posve novu priču. Došli smo do trenutka kada su sve tri strane sjele za stol. Popričali smo o reformama i imamo jako malo prijepora koji su se iskristalizirali tijekom prijašnjih razgovora. Danas smo se usuglasili i oko tih prijepora i jako smo zadovoljni razgovorima. Iduća godina je izuzetno teška i treba staviti glave na kup i pronaći rješenja. Prvi put treba zajednički postaviti jasne ciljeve kako Hrvatsku izvesti iz krize", kazala je Ines Strenja Linić dodajući da su se na temu županija svi dogovorili da treba napraviti analizu i doći do zaključka koliko i kojih županija trebamo. Dodala je da u obzir pri analizi treba uzeti i broj stanovnika i fiskalne kapacitete lokalnih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandatar će biti poznat do utorka

Strenja Linić potvrdila je da će se večeras održati sastanak sva tri čelnika stranaka koji će razgovarati o mandataru. Izabrana zastupnica Mosta zaključila je da ćemo do utorka imati mandatara.

15:23 "Ovo je i dalje bio programski razgovor. Sve smo jasno izdefinirali što i kako mislimo raditi. Mi smo se sastali oko programa, reformi i to je bila tema. Razgovarali smo o javnoj i lokalnoj samoupravi. Poljoprivreda je bila broj jedan i svi smo se složili oko toga da se na tome još mora raditi, a razgovarali smo i o zaštiti okoliša", rekla je Ivana Maletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:19 "Pregovarali smo o puno stvari, razgovarat ćemo sutra i prekosutra. Dogovorit ćemo se vjerojatno oko nekih stvari, a hoćemo li oko svih, vidjet ćemo", kazao je Željko Reiner.

Grčić: Ja sam uvijek optimist

"Vi znate da sam ja po prirodi uvijek optimističan. Ovi su razgovori danas bili stvarno dobri. Razgovarali smo o temama s područja monetarne i fiskalne politike, poljoprivrede i zaštite okoliša. Ovo što smo radili smo uskladili. I s HDZ-om. Razgovori se nastavljaju večeras o mandataru i drugim pitanjima. Naš inicijalni prijedlog je i dalje Božo Petrov. No, ukoliko do toga i ne dođe bit će i alternativni prijedlog", rekao je Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:22 Na sastanak nisu došli šefovi stranaka Božo Petrov, Zoran Milanović iTomislav Karamarko. Petrov je potvrdio da će sudjelovati na sastanku koji će se održati večeras u 19 sati. Hoće li na taj sastanak doći šefovi SDP-a i HDZ-a, za sada nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:00 U Most su točno u podne stigli i hadezeovci. Željko Reiner je rekao da su očekivanja da se postignu konkretni dogovori sa svima koji će biti na sastanku. "Vjerujemo u zajedništvo i u to da Hrvatskoj napokon treba stabilna vlada.", dodao je.

Na pitanje je li HDZ bliže dogovoru s Mostom, Reiner je odgovorio: "Općepoznato je da smo mi puno bliže Mostu nego suprutna strana, koja je ionako bila odustala od pregovora. U zadnji čas su se predomislili kad su zaključili da gube svoje pozicije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

ŠEFOVA NEMA: Tko je sve došao na važan sastanak?

Image

ŠEFOVA NEMA: Tko je sve došao na važan sastanak?

11:53 "Dolazimo na sastanak s puno dobre volje i bez fige u džepu. To je vrlo jasna poruka. Odluke koje smo donijeli su bile teške, ali u korist suradnje i formiranja saborske većine i buduće vlade koja bi trebala nastaviti sve pozitivne procese koje je naša vlada započela", kazao je pred središnjicom Mosta Branko Grčić, koji je u izaslanstvu SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka na plakatu s Tuđmanovom fotografijom

11:48 "Ovo je veliki dan za Hrvatsku i drago nam je da smo svi spremni sjesti za stol i porazgovarati o meritumu stvari, a to su reforme", izjavila je Ines Strenja Linić ulazeći u prostorije svoje stranke. Ustvrdila je kako će se do utorka saznati ime mandatara, no na pitanje hoće li to biti čelnik Mosta Božo Petrov uzvratila je: "Vidjet ćemo, mi smo za dogovor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:45 Prije početka sastanka, pred vrata zagrebačke središnjice Mosta bačen je plakat s fotografijom Franje Tuđmana.

"Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske", piše na plakatu . Netko je nadopisao: "Ovo nije moj HDZ. Ovi su me izdali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Telegram ekskluzivno doznaje, predstavnici iz redova SDP-ove koalicije bit će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, potpredsjednica stranke i Vlade te ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar financija Boris Lalovac, potpredsjednik stranke i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov tim na sastanku s Mostom predvodit će ekonomska stručnjakinja i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Na pregovorima će ispred HDZ-asudjelovati i Goran Marić, Oleg Butković, Željko Reiner, Dražen Bošnjaković,Darko Horvat, Martin Pastuović i Nikolina Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19 sati počinje i sastanak vezan za definiranje mandatara i druge pozicije, uključujući Sabor.

"U utorak će biti poznat mandatar nove vlade ili idemo na nove izbore", poručio je sinoć iz Metkovića lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preokret u pregovorima

Iako je Glavni odbor SDP-a prvotno odbio razgovore o zajedničkoj vladi s HDZ-om, čelnik SDP-a Zoran Milanović prije dva dana uputio je pismo Mostu u kojem ih je pozvao na nastavak pregovora te istaknuo kako je spreman razgovarati o Petrovu kao budućem mandataru.

Petrov je na to sinoć poručio kako se danas u podne sastaje s "prvom stranom koja je pristala, a druga stana, ako se želi priključiti sastanku, pozvani su".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je iskreniji, a koga zanimaju samo fotelje?

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je kazao kako je Milanovićevo nuđenje premijerske dužnosti čelniku Mosta Petrovu tek jedan u nizu Milanovićevih "neuvjerljivih obrata" s obzirom na to da on "stalno mijenja mišljenja i teze, a interes mu je samo sačuvati fotelje".

Milanović je pak iz Bruxellesa poručio da je očito kako je SDP puno direktniji i iskreniji od HDZ-a koji, tvrdi Milanović, cijelo vrijeme "mulja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo