BORBA ZA EU PARLAMENT / SDP-ovu listu predvodi Neven Mimica, Picula tek na petom mjestu

SDP je na koalicijskoj listi dobio sedam mjesta, ustvari šest jer je 11. mjesto za Milorada Pupovca.

22.3.2014.
11:46
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović je na sjednici Glavnog odbora SDP-a u subotu kazao kako su pripremili koalicijsku listu za Europski parlament. Na listi se nalaze SDP, HNS, IDS i HSU.

"Vjerujem ovoga puta u pobjedničku listu, a zadnji put trebalo je par tisuća glasova. Pogriješiti možemo, ali razlika između nas i naših oponenata je ogromna. Mi ne otimamo, ne falsificiramo diplome - mi smo drugačiji od njih. Mi smo u EU parlamentu zastupnici svoje stranke, a tek onda zemlje iz koje dolazimo.Zahvaljujem se zastupnicama i zastupnicima SDP-a koji su se odazvali na apel i pola milijuna kuna svojih prihoda odvajali za humanitarne svrhe", rekao je Milanović.

SDP je na koalicijskoj listi dobio sedam mjesta, ustvari šest jer je 11. mjesto za MiloradaPupovca. Nositelj liste je NevenMimica, a iza njega slijede BiljanaBorzan, JozoRadoš te IvanJakovčić. Picula je na petom mjestu, a potom OlegValjalo, VišnjaFortuna, SandraPetrovićJakovina, Karolina Leaković, MarinVučić, MiloradPupovac.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Komplicirano je bilo popuniti tih šest mjesta, a poštivati regionalnu i rodnu zastupljenost", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je teška godina kao i prethodna godina. Donijeli smo rebalans proračuna, pokazali smo da smo se spremni mijenjati, ali isto tako da ćemo zauzeti stav i da preko nekih točaka ne možemo ići. Povećanje prihoda proračuna, novi nameti, to nije popularno, i tu ćemo biti što više razumni i blaži", istaknuo je premijer.

"Nove stranke, populisti koji su protiv svega: glas za njih je glas koji pomaze HDZ-ovoj Hrvatskoj da profitira. Vidjeli ste dobacivanja na njihovim skupovima, da se takvo što dogodilo kod nas - propao bih u zemlju od stida. Mjesto na listi za EU parlament je privilegija, ne treba shvaćati osobno", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mimica: Lista ima snagu i europski profil

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Aktualni hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji SDP-ovac NevenMimica uvjeren je kako predložena SDP-ova koalicijska lista za predstojeće europske izbore ima snagu i europski profil koji može osigurati dobivanje "najvećeg broja mjesta".

"SDP je danas utvrdio kandidate za zajedničku koalicijsku listu i mislim da ta lista može doprinijeti da se hrvatski glas i hrvatski utjecaj u EU čuje", poručio je Mimica koji je prvi na toj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje nije li to što je prvi na listi, a vjerojatno neće biti u Europskom parlamentu, svojevrsna prevara birača Mimica je odgovorio kako je Europski parlament donio rezoluciju kojom poziva da što više povjerenika bude izabrano na europskim izborima kako bi se potvrdio demokratski legitimitet.

"Mislim da je i u ovom slučaju upravo takva situacija i ne radi se o prijevari i tzv. 'zecu' nego, kako sam danas čuo na Glavnom odboru, o lavu koji može predvoditi SDP na europskim izborima", kazao je Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li aktualni SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu ToninoPicula zbog svog dosadašnjeg rada ipak zaslužio biti na višem mjestu od namijenjenog mu petog, Mimica je odgovorio kako je "predsjednik stranke predložio, a Glavni odbor prihvatio takvu listu" te je, kaže, sasvim siguran da ona odražava najbolji odnos i osoba i političke opcije koju će svi na listi snažno zagovarati.

Podsjetio je i kako svaki član na listi ima priliku dobiti mjesto u Europskom parlamentu na temelju povjerenja koje će dobiti na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Picula: Predlagač i GO SDP-a su rekli svoje, sada je red na građanima

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Predlagač i Glavni odbor SDP-a rekli su svoje o listi za europske izbore, a sada je red na građanima koji odluče biti birači na izborima 25. svibnja da tu koalicijsku listu ocijene", poručio je nakon današnje sjednice GO SDP-a aktualni SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu ToninoPicula, kojemu je pripalo tek peto mjesto na toj listi.

Građani će, poručuje Picula, imati priliku ocijeniti i listu kao takvu ali i pojedince na toj listi. "Što se mene osobno tiče ja vjerujem da ću prije svega potvrditi rezultatom ono što sam dobro radio te očekujem još bolji rezultat, a moj bolji rezultat na toj listi svakako je i doprinos snazi same liste", kaže Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazloženje liste koje je dao predsjednik stranke ZoranMilanović je, po Piculinim tvrdnjama, bilo više strukturno nego političko. "Ticalo se koalicijskih uvjeta pod kojima je ona slagana, regionalnih, ali i činjenice da Hrvatska prije godinu dana nije imala povjerenika u Europskoj komisiji", pojašnjava.

Sada, ističe Picula, imamo povjerenika i politička procjena je bila da listu nosi povjerenik. "S time se ja slažem, jer je gospodin Neven Mimica jedno od najmarkantniji imena u toj sferi", poručuje Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo