Dva tjedna do nastave / SDP kritizirao plan za novu školsku godinu: 'Dok 7. rujan kuca na vrata, vladajući kao da čekaju Godota'

Image
Foto: Shutterstock/Pixsell

Oporba je od novog ministra očekivala izradu modela kombinacije klasične i online nastave

20.8.2020.
14:21
Shutterstock/Pixsell
VOYO logo

Koordinacija Savjeta za obrazovanje SDP-a ocijenila je u četvrtak kako vladajući dva tjedna prije početka škole i dalje nemaju plan za početak školske godine dok učenici, nastavnici i javnost čekaju konkretne odgovore i upute.

Predlažu hibridni model

Resorni ministar kao da čeka Godota, poručuje SDP i podsjeća da su još u travnju zatražili osnivanje Kriznog stožera za obrazovanje, kako bi već u lipnju počeo planirati školu na jesen uz osiguranje svih mjera zaštite od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultat? Dva tjedna prije početka nastave i dalje nema nikakvog plana niti planiranja za početak nove školske godine. Dok druge zemlje imaju razrađen plan u nekoliko verzija, jedino što je Hrvatska dobila jest novo povjerenstvo od čak 23 umne glave. Dok 7. rujan kuca na vrata, vladajući i dalje čekaju", navodi SDP u priopćenju.

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Plenković: 'Ključna poruka je da 7. rujna počinje škola'; Fuchs objasnio kad će djeca morati nositi maske

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Plenković: 'Ključna poruka je da 7. rujna počinje škola'; Fuchs objasnio kad će djeca morati nositi maske

Predlagali su izradu novog, tzv. hibridnog, mješovitog ili kombiniranog model rada, koji će smanjiti neizvjesnost početka nove školske godine, držeći da najbolje odgovore na pitanja može dati samo struka, a ne politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladajući se ne zamaraju ni učenicima ni roditeljima ni nastavnicima. Manje im je važno koji su stvarni učinci online nastave na našu djecu, kako se osjećaju oni i njihovi roditelji i što misle učitelji i nastavnici o provedbi koja će se očito opet temeljiti na improvizaciji", kaže SDP.

Puno je otvorenih pitanja

Očekivali su od novog ministra Radovana Fuchsa izradu modela kombinacije klasične i online nastave kako bi učenici bili spremni na izazove i razvijali kompetenciju kako učiti, provedbu stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika u metodici i vrjednovanju takvog tipa nastave najkasnije do listopada za novu nastavnu godinu, koristeći obrazovne agencije i niz drugih aktivnosti u cilju osnaživanju cjelokupnog školskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, drži SDP, novi ministar još uvijek čeka što će drugi napraviti, što nimalo ne ohrabruje i ne donose nadu da će se riješiti gorući problemi obrazovnog sustava.

I dalje ostaju otvorena pitanja; tko će i kako osigurati zaštitne maske i vizire djeci, učiteljima, nastavnicima i profesorima, te zaštititi rizične skupine, što ako veliki broj nastavnika mora u samoizolaciju a nema zamjena, tko će snositi troškove liječenja nastavnika, tko će i kako istovremeno odrađivati nastavu u razredu i nastavu na daljinu i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo