SDP / će HSLS-u dati tri saborska mandata

Doznaje se da je stranka HSLS, predvođena Darinkom Kosorom, načelno dogovorila suradnju u sklopu tzv.

9.7.2010.
9:03
VOYO logo

Izlazak HSLS-a iz koalicije s HDZ-om nije ishitren ni nepromišljen potez, kako se na prvi pogled čini. Samo će biti nekoliko mjeseci prije nego što je planirano, piše Večernji list.

arti-201007070069006Kako se neslužbeno doznaje, ta je stranka načelno dogovorila suradnju u sklopu tzv. Kukuriku koalicije i poslije idućih parlamentarnih izbora imali bi tri saborska zastupnika. Formalno, tom savezu HSLS neće pristupiti prije jeseni, vjerojatno u listopadu ili studenom. Kako se šef oporbe Zoran Milanović i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nisu sastajali posljednjih dana, pretpostavlja se da je, zasad tajni, dogovor sklopljen najkasnije prije desetak dana, ali ni jedna strana zasad tu informaciju ne želi komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorena tri mandata, piše Večernji list, išla bi iz SDP-ove kvote, kao što je isti broj saborskih fotelja za Hrvatsku stranku umirovljenika išao iz kvote HNS-a. Izlazak više nije ni pod najmanjim znakom pitanja.

Za njega, kako se može čuti, već desetak dana zna i premijerka Jadranka Kosor iako formalnu odstupnicu iz HSLS-a nije dobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subotu će obilježiti sjednice Predsjedništva i Središnjeg vijeća. Oba stranačka tijela premoćnom većinom, kažu u HSLS-u, podržat će izlazak iz koalicije s HDZ-om, a odluka Predsjedništva najvjerojatnije će biti donesena bez glasova 'protiv', a znatno šarenije, Središnje vijeće, istu bi odluku moglo donijeti s tek desetak posto glasova protiv.

Kad se to dogodi, Đurđa Adlešič otići će u Sabor. Formalno, bit će oporba, ali vrlo konstruktivna. Osobe bliske sadašnjoj potpredsjednici Vlade, piše Večernji list, kažu kako ona ne namjerava igrati ulogu tvrde oporbene političarke jer ''ne bi bilo suvislo da mjesec dana poslije izlaska iz Vlade krene đonom na ljude s kojima je do jučer svakodnevno surađivala''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201007060731006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo