izvanredne mjere /

Sava u Jasenovcu dosegnula iznad 900 cm: proglašeno izvanredno stanje

Image
Foto: Vijesti.hr

U samo 12 sati, od sinoć u 20, do jutros u 8 Kupa i Korana nabujale su za dodatnih sedamdesetak centimetara te su na područjima oba vodotoka proglašene izvanredne mjere obrane od poplave

18.3.2018.
13:15
Vijesti.hr
VOYO logo

Prema najnovijim informacijama naših reportera, Karlovac je obranjen, a problemi se sele u Jasenovac. Postavlja se pitanje hoće li izdržati glavni stari nasip koji se proteže uz Savu od Jasenovca i Trebeža. Voda je jučer bila blizu ruba, a očekuje se da će pritisak i vodostaj u tom dijelu trajati još dva dana. 

U 14 sati Sava u Jasenovcu dosegnula je iznad 900 cm pa je proglašeno izvanredno stanje. Nedostaje sedam centimetara do povijesnog rekorda iz 1970. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u samo 12 sati, od sinoć u 20, do jutros u 8 Kupa i Korana nabujale su za dodatnih sedamdesetak centimetara te su na područjima oba vodotoka proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Kupa je u posljednjih sat rasla 4 cm, te je u 9 sati na 777cm, na istoj vrijednosti kao i Korana koje je porasla za 3 cm, javio je KAportal.

Za desetak centimetara bit će na maksimalnim vrijednostima s početka tjedna te bi taj val, kako je i najavljeno, Karlovcem mogao proći oko podneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve službe su u stanju pripravnosti, a box barijere i zečje nasipe osigurava i 50 vojnika, dok ih je još toliko u pripravnosti. Dežuraju, dakako, i profesionalni i dobrovoljni vatrogasci.

HGSS i dalje neumorno  pomaže na polavljenim područjima

Već šesti dan spašavatelji HGSS-a angažirani su na poplavljenim područjima na kojima interventni timovi za spašavanje na vodi pružaju pomoć stanovništvu i potporu ostalim žurnim službama. 

Na području Hrvatske Kostajnice vodostaj Une je u stalnom porastu no, situacija je za sada pod kontrolom. Dva interventna tima Stanice Novska, s dva čamca i tri vozila, već šesti dan su na terenu i u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći i Hrvatskim Crvenim Križem dostavljaju namirnice i pomažu u sanitetskom prevozu, a jedan tim raspoređen je na područje Novske. Stanica Karlovac također je već danima sa dva interventna tima na raspolaganju svim potrebitima i reagira na pozive po prioritetima. Stanica Gopić se na poziv Stožera civilne zaštite općine Perušić, uključila u pomoć na području Kosinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HGSS

(HGSS)

Tijekom noći su se Qgis programom radile prognoze porasta vodostaja kako bi timovi pretpostavili kakvo će stanje na terenu biti u narednim danima i što kvalitetnije se pripremili za moguće intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

RTL ekipa prati rast vode: podignute barijere i zečji nasipi

Image

RTL ekipa prati rast vode: podignute barijere i zečji nasipi

Kako je HGSS jedinstvena nacionalna služba, u situacijama većih ugroza, sve stanice stavljaju se na raspolaganje kolegama koje djeluju na trenutno najugroženijim područjima. Od jučerašnjeg popodneva u stanje pripravnosti stavljene su intrerventni timovi s čamcima iz Stanica: Ogulin, Gospić, Osijek, Orahovica, Varaždin, Vinkovci, Čakovec, Koprivnica i Dubrovnik koji su spremni u svakom trenutku izići na teren i pružiti pomoć ugroženom stanovništvu. 

Vojska u obrani od poplava u Jasenovcu, Letovaniću i Karlovcu

Na području Jasenovca u obrani od poplava angažirano 92 pripadnika, na području Letovanića njih 50, a kod Karlovca 32 pripadnika Hrvatske vojske

Pripadnici protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u nedjelju, 18. ožujka 2018. godine u obrani od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji i Karlovačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je na području Jasenovca, u mjestu Trebež, angažirano 92 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, na području Letovanića njih 50, a na području Male Švarće kod Karlovca angažirano je 32 pripadnika HKoV-a.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo