Virtualna povijest /

Sat povijesti koji nije dosadan: učenici zagrebačke srednje škole uče pomoću 3D naočala i videoigara

Iz učionice - ravno u drevni Egipat. Povijest učenicima Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu nije ni teška ni dosadna - jer ne uče iz knjige, nego doslovno šeću Tutankamonovom grobnicom

19.10.2017.
22:35
VOYO logo

Tutankamon je bio 12. egipatski faraon, rodio se 1341. godine prije Krista i umro s 18 godina. Suhoparni su podaci koje je teško zapamtiti. I tako za još sto drugih Egipćana, Hrvaćana i ostalih povijesnih junaka.

Zbog tako suhoparnog iznošenja povijesti mnogim učenicima povijest je najdosadniji predmet u školi. Ali nitko ne spava na satu povijesti u Hotelijersko -turističkoj školi u Zagrebu - jer oni imaju virtualnu povijest. Uče s 3D naočalama i videoigricama i svi obožavaju i Egipat i Tutankamona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz učionice - ravno u drevni Egipat. Povijest učenicima zagrebačke Hotelijersko-turističke škole nije ni teška ni dosadna - jer ne uče iz knjige, nego doslovno šeću Tutankamonovom grobnicom.

"Arhelozi su se toliko mučili da uđu u nju, a ja kao učenica u svojoj učionici mogu upravo sada ući i samo stavim naočale i isključim se", priča nam učenica Hana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao da si tamo, možes sve doživjeti sam, vidjeti svojim očima i sa svih kuteva, pa se možeš okretati koliko god hoćeš", kaže nam učenik Patrik.

Tako to izgleda kad se uči virtualna povijest. Kada prvi put stavite naočale, pomalo vam je mučno i gubite ravnotežu, no to ne umanjuje osjećaj da ste stvarno tamo.

Računala, mobiteli, virtualne naočale, igrice i razne simulacije - današnjoj generaciji učenika mnogo su bliži izvori znanja od bilježnica i knjiga.

"Ono što sam prije suhoparno prepričavao, oni sada mogu sami doživjeti kroz virtualne naočale", ističe Hano Uzeirbegović, profesor povijesti i geografije.

Profesor Uzeirbegović izborni predmet virtualne povijesti izvodi od prošle godine, a 20-ak učenika na nastavi ostaje i nakon školskog zvona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ovako igraju, kada ovako uče ne daju se lako otjerati doma", ističe profesor.

"Definitivno puno više toga učim, ne moram se brinuti jesam li nešto zapamtio, jesam li nešto pročitao ili nisam jer sve sam vidio i sve sam više manje sam uradio", priča nam učenik Petar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to - odsad će moći i učenici Osnovne škole Vugrovec - Kašina, jer i oni su dobili opremu za virtualnu povijest.

"Prešli smo barem onu jednu prvu stepenicu da naša djeca mogu učiti na zanimljiviji i njima prihvatljiviji način", kazala nam je Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta

Ovi srednjoškolci o staroj Grčkoj učili su tako da su pomoću video igrice "Minecraft" izgradili vlastiti Partenon. Trenutačno grade i Dioklecijanovu palaču. I Egipat im je zanimljiv - kada igricom uče kako napraviti mumiju. Tko ne bi volio takvu povijest?

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo