Sanader je vršio pritisak oko prodaje Hypo banke

21.12.2009.
10:40
VOYO logo

Naime, njemački tjednik Der Spiegel objavio je tekst u kojem se tvrdi kako je upravo Ivo Sanader otvorio put bavarskoj banci Bayern LB za kupnju Hypo Group Alpe Adria banke u Hrvatskoj. To je potvrdio i Željko Rohatinski, koji je rekao da su na njega vršili politički pritisak.

"Prije i poslije Stoiberova posjeta Hrvatskoj bilo je snažnih pritisaka od strane premijera Sanadera i ministra Šukera da se Bayerische Landesbank ponovno i olako pusti u Hrvatsku, unatoč njihovu nekorektnom uzmaku nakon propasti Riječke banke", izjavio je Rohatinski za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pouzdano znam da je Stoiber poslao dopis predsjedniku Mesiću iako je šef države to kasnije negirao za neke medije."

Rohatinski je objasnio i kako je izgledalo glasanje o namjeri BLB-a da preuzme Hypo banku na sjednici Savjeta HNB-a. Kazao je kako je sjednici bio nazočan i ministar financija Ivan Šuker, koji je govorio o tome koliko je važno popustiti Bavarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potom su se izjašnjavali članovi Savjeta, kojih je ukupno 14. Na kraju sjednice se glasalo. Devet je članova bilo protiv kupoprodaje, dva za, a tri su bila suzdržana. Mladen Vedriš, član Savjeta, kasnije je medijima dao lažnu informaciju o tome da je odnos 'stavova' bio podjednak, no to je bila čista laž iz koje je proizašlo da je guverner na svoju ruku i mimo zakona odbio akviziciju BLB-a u Hrvatskoj", rekao je Rohatinski.

Nakon toga se i stav BLB-a promijenio i Bavarci su prihvatili uvjete HNB-a, odnosno banka se ispričala štedišama Riječke banke, promijenila poslovanje Hypo banke Hrvatska te dala dvostruko više novca od zakonskog minimuma u dokapitalizaciji Hypo banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su pritisci nastavljeni i da Bavarci nisu poštovali moja četiri uvjeta za kupnju Hypo banke Hrvatska, odbili bismo ih zbog takozvanog reputacijskog rizika. Za mene, pak, to je bilo pitanje biti ili ne biti. Dao bih ostavku da su pritisci nastavljeni", objasnio je Rohatinski.

Prethodni članci:

arti-200912200108006 arti-200912180226006 arti-200912170347006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo