'Sanader je Kosor rekao za crni fond, bila je uplašena'

Iz onoga što je Mladen Barišić rekao USKOK-u doznaje se da je Ivo Sanader po odlasku s vlasti Jadranki Kosor rekao za postojanje crnog fonda.

17.12.2010.
9:32
VOYO logo

U četvrtak, 1. srpnja prošle godine, na dan kada je održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da odlazi iz politike, bivši premijer Ivo Sanader obavijestio je svoju nasljednicu Jadranku Kosor o postojanju crnog fonda.

''Sanader je rekao Jadranki Kosor da kod mene ima nešto novca koji se može upotrijebiti za predsjedničku kampanju. Pitao me koliko imamo. Odgovorio sam da ima 300.000 eura i dva milijuna kuna. Novac je u buntovima od po sto novčanica u različitim apoenima povezan gumicama'', rekao je Mladen Barišić USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Kosor to primila na znanje, no nije ništa komentirala. Naveo je da je Sanader nastavio kako se izbori ne mogu dobiti samo prihodima iz redovitih sredstava, te da je rukom pokazao pod stol i dodao da se izbori dobivaju s dvije trećine toga novca, a tek je jedna trećina legalnih sredstava.

Iz Barišićevog svjedočenja USKOK-u doznaje se da je Kosor djelovala uplašeno, te da je Barišić, kako je rekao, nekoliko puta zvao novog glavnog tajnika HDZ-a, Branka Bačića, ali mu se ni on, kao ni premijerka, nisu javljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svome svjedočenju bivši je HDZ-ov rizničar naveo da je priča sa spomenutom gotovinom završila tek pošto ga je Bačić nazvao jednom prilikom i rekao mu da novac preda u blagajnu HDZ-a u središtu stranke. Navodi da je sve što je bilo u Carini uzeo i dao odnijeti u HDZ. Poslije je taj novac završio u USKOK-u, a predan je tužiteljima pošto ga banka nije željela pohraniti na račun jer mu se nije moglo ustanoviti legalno podrijetlo, piše Večernji list.

Barišić je ispričao i da se HDZ-ova tvorca predizborne promidžbe iz 2007. godine P. J. Mara plaćalo 15.000 eura mjesečno, a da mu se još toliko novca davalo na crno u kešu te da mu se plaćao smještaj u Sheratonu. Barišić je također rekao da je za tu operaciju bio zadužen Ratko Maček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, iznosi koji su se preko Fimi medije, čija je vlasnica Nevenka Jurak dobra prijateljica Mladena Barišića, izvlačili iz državnih tvrtki i ministarstava čine se zastrašujući. Barišić je, naime, rekao da je mjesečno znao nositi između sto i dvjesto tisuća kuna gotovine u stranku. Također je rekao da je 2009. godine, i to u razdoblju između proljeća i ostavke Ive Sanadera, u dva navrata išao u kuću bivšeg premijera u Kozarčevoj ulici i ukupno mu donio oko dva milijuna eura u gotovini.

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012160474006 arti-201012160100006 arti-201012150064006 arti-201012150855006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo