SAMO ZAMISLITE: / Kako bi izgledali život i karijera Kolinde Grabar-Kitarović da ne postoji sloboda kretanja

Image
Foto: N1 screenshot

Nakon što se pola života školovala i radila u inozemstvu, Kolinda se vratila u Hrvatsku i shvatila da je rad u inozemstvu problem

14.6.2018.
9:03
N1 screenshot
VOYO logo

"Najveća mana članstva u EU-u je sloboda kretanja, rada u inozemstvu. Mobilnost je dobra ako se ljudi vrate u zemlju. Ali Hrvatska sada bilježi snažne negativne demografske trendove“, izjavila je jučer u Bruxellesu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prenio je N1.

Sve se dosad činilo kako su populisti u Hrvatskoj jaki, ali ipak duboko zacementirani u oporbi za razliku od nekih drugih europskih zemalja u kojima su preuzeli vlast. Nakon ove izjave predsjednice, više nismo sasvim sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li kampanja predsjednice ikad stala?

Zov drugog mandata predsjednici je očito toliko zavodljiv da je u prijestolnici europske ideje o slobodi kretanja krenula povlađivati biračima populističkim i antieuropskim napadima na slobodu kretanja.

Nakon srednje škole u Los Alamosu, nakon Fulbrightove stipendije u Washingtonu, nakon veleposlanstva u Kanadi, pa Sjedinjenim Državama i tajnice u NATO-u u Bruxellesu, nakon Trilateralne komisije, čudi naknadna pamet predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj establišment ne postoji

U europskim demokracijama populisti jurišaju na postojeći poredak, establišment, elite, ono što Trump i Mamić zovu duboka država.

U Hrvatskoj? Nakon ovakvih istupa predsjednice nismo sasvim sigurni jesu li se živozidaši namjerili na sebi ravne. Odnosno, je li predsjednica cijelu svoju karijeru bila bliska svjetskim centrima moći zbog svojih uvjerenja ili zato što je to bilo oportuno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okreće li se predsjednica populizmu?

I hoće li se sada, kada svjetski poredak kakav poznajemo više ne postoji, kako je to artikulirao njemački šef diplomacije Heiko Maas, predsjednica okrenuti nekim novim vrijednostima?

Srednjostrujaške politike u Europi su još uvijek dominantne, ali slabe. Ankete sugeriraju kako je tako i kod nas pa je predsjednica u pohodu na drugi mandat, eto, biračima odlučila dati ono što žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je osobno profitirala od slobode kretanja

A gdje bi danas bila Kolinda Grabar-Kitarović da ne postoji sloboda kretanja?

S obzirom na to da je većinu svojih kompetencija, koje su prepoznali birači i izabrali je za predsjednicu, stekla ne samo u nekoj drugoj europskoj državi u koje sve više odlaze Hrvati, nego na drugom kontinentu, vrlo vjerojatno ne bi bila hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuči zavodljivo, ali nećemo biti toliko neodgovorni i konstatirati kako bi bilo bolje da sloboda kretanja ne postoji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednički komentar redakcije Net.hr-a

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo