ZASAD NE MORA BRINUTI /

Je li ova zapreka koja je Mamića prije štitila doista nestala? I, ako ga BiH izruči, hoće li imati specijalan tretman?

Konkretno to znači, da bi Mamići mogli u zatvor jedino za davanje mita

10.6.2021.
20:59
VOYO logo

Kako smo čuli i sada u razgovoru, uhićenje osječkih sudaca otvorilo je ponovno pitanje izručenja Zdravka i Zorana Mamića koji su sada osumnjičeni i za kazneno djelo davanja mita. Prema Sporazumu o izručenju s BIH, ovaj put su ispunjeni uvjeti za izručenje. No dolazak Mamića u Hrvatsku uskoro ipak nije realan, jer će se vjerojatno čekati podizanje optužnice, a ko i budu izručeni, pitanje je hoće li u zatvor.

"Ukupno sam mu ja dao preko 500.000 eura i imam za to dokaze, koje je on trebao podijeliti sa sucem Krušlinom i sa sucem Antom Kvesićem", izjavio je 16. ožujka 2021. osuđenik Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blistavi manevar ili jako loš potez? Je li Mamić optužujući osječke suce i sam sebe ukopao ili će se na kraju domoći Hrvatske i biti na slobodi. Sada su svi uvjeti za izručenje ispunjeni. 

"Sporazum je takav da je on predvidio, da je kazneno djelo korupcije, da je osoba koja je osumnjičena za korupciju treba izručiti, ali opet je na ministarstvu pravde BIH, i nadležnom sudu da odlučuje o svakom konkretnom slučaju", tvrdi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (HDZ). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako više nema onih zapreka zbog kojih Mamić nije ranije izručen, jer je kazneno djelo počinjeno nakon 2012., i obuhvaćeno Sporazumom, radi se o djelu koje postoji u obje države. Da je situacija drukčija, kaže i predsjednik odvjetničke komore Federacije BiH, ali i napominje, da prema Mamiću i ako bude izručen će vrijediti načelo specijalnosti. 

"Da izručena osoba ne može biti krivično gonjena, podvrgnuta izvršenju kazne zatvora, to bi bio pritvor za drugo kazneno djelo a koje kazneno djelo nije predmet izručenja", kazao je Nikica Gržić. 

Konkretno to znači, da bi Mamići mogli u zatvor jedino za davanje mita. A na odlučivanju o istražnom zatvoru, Mamića je zastupao odvjetnik po službenoj dužnosti, jer je Miljević netom prije saznao da je svjedok u postupku.  

"Koja je namjera toga danas, u ovom momentu me briga. Da li su oni to pravovremeno osigurali i vodili interes o pravima okrivljenika u ovakvom osjetljivom predmetu i teškom, mislim da nisu", izjavio je svjedok Veljko Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRAVNA ZAVRZLAMA /

Ministar progovorio o izručenju Mamića Hrvatskoj: 'DORH nije poslao zahtjev. Ne znam je li svjedok ili osumnjičeni'

Image
PRAVNA ZAVRZLAMA /

Ministar progovorio o izručenju Mamića Hrvatskoj: 'DORH nije poslao zahtjev. Ne znam je li svjedok ili osumnjičeni'

Sve to dovodi njegov klijenta u neravnopravan položaj, kaže Miljević. Sam Mamić iz Bosne ne želi, pa je najavio i traženje političkog azila. 

"Zahtjev za azil može se podnijeti i udijeliti samo strancima i licima bez državljanstva. Prema tome, koliko znam iz medija Zdravko Mamić ima državljanstvo BIH i taj zakon se ne odnosi na njega", tvrdi Nikica Gržić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bar zasad Mamić ne bi trebao brinuti. Zahtjev za izručenje DORH još nije niti zatražio, a prema proceduri, kako je naveo ministar Malenica, postupak izručenja pokreće se kada se podigne optužnica, a to pak može potrajati. 

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo