FOTO: NEZDRAVA KVALITETA ZRAKA / Saharski pijesak okovao Hrvatsku: Meteorolog objasnio o kakvom se fenomenu radi

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Čitateljica

Posljedica velikih količina saharskog pijeska je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse

Dorian Ribarić

Dorian Ribarić

1.4.2024.
15:29
Emica Elvedji/PIXSELL/Čitateljica
VOYO logo

Zbog većih količina saharskog pijeska koji je stigao u Hrvatsku smanjena je vidljivost. Inače, posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse, objasnio je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Moguća je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težina na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Čitateljica

Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad ili blizu obala sjeverne Afrike te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo