SLUŽBENO SMO KONZERVATIVNA ZEMLJA: / Bruxellesu poslana nevjerojatna poruka o pobačaju

Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpic

U javnost je procurio sadržaj izjave koju je Ministarstvo vanjskih poslova poslalo u Bruxelles vezan za područje zaštite ljudskih prava.

25.2.2017.
20:20
PIXSELL, Marko Prpic
VOYO logo

Da Hrvatska ide nizbrdo na području zaštite ljudskih prava pokazuje sve više slučajeva nasilja i netolerancije upućenih prema pripadnicima manjiskih skupina društva. Dokument koji je hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier poslao europskim kolegama o prioritetima na tom planu pokazuju da zaštita manjina nije baš visoko na popisu prioriteta hrvatske Vlade.

Naime, u dokumentu se ne stavlja naglasak na borbu protiv govora mržnje te rastuće diskriminacije prema manjinama, već na promociju prava vjernika i zaštitu tradicionalnih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašena konzervativna poruka

'Hrvatska će posebnu pažnju posvetiti promociji i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, što je prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva', navodi Ministarstvo u dokumentu kojeg je na uvid dobio RTL.

Posebno su stajalište uz Hrvatsku uputile još samo Mađarska i Poljska, također s konzervativnih polazišta. Na to je upozorila i savjetnica za rodnu ravnopravnost europovjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Htjeli bih izraziti jasan prosvjed protiv Vlade koja napada ženska prava i rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj. To je neprihvatljivo. Dolazim iz Mađarske i ne želim da i vi postanete Orbanovska država. Više nismo u 19-om stoljeću da muškarci odlučuju što bi žene trebale raditi sa svojim tijelom', rekla je Zita Gurmai, predsjednica Organizacije žena Stranke europskih socijalista.

Posebna interpretacija pobačaja

Ministastvo u izjavi ima i posebno interpretaciju termina pobačaj. Hrvatska tako upozorava da pojmu 'seksualnog i reprodukitvnog zdravlja i prava' nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini, pa i unutar same Europske unije. U tom smislu, Hrvatska taj pojam tumači tako da on ne uključuje pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oporba je oštro osudila politiku ministra vanjskih poslova te njegova novoimenovanog savjetnika Ladislava Ilčića, predsjednika konzervativne stranke Hrast.

'Na sve moguće načine Hrvatsku nastoje svrstati u red zemalja poput Poljske i Mađarske koje imaju vrlo konzervativnu i retrogradnu politiku prema rodnoj ravnopravnosti. Ovo društvo nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile', rekla je Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković ne vidi dramu

Plenković ima drugačije mišljenje.

'Mislim da je bilo samo riječ o pojašnjenju nekih stavova kada su se formulirala zajednička stajališta EU za Vijeće za ljudska prava, ne vidim u tome ništa posebno, niti ikakvu dramu', izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo