rasprava / Saborski klubovi pohvalili namjeru da se ovršenicima olakša situacija

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov Peđa Grbin dobrom intencijom smatra zabranu ovrhe ako je iznos koji se naplaćuje manji od 20 tisuća kuna

27.10.2016.
15:31
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski su klubovi i u nastavku rasprave o Mostovu prijedlogu izmjena Ovršnog zakona pohvalili namjeru da se ovršenicima olakša situacija, no oporba je upozorila kako bi donošenje zakona u predloženom obliku onemogućilo ovrhe nad, primjerice, neodgovornim roditeljima koji izbjegavaju plaćanje alimentacije, ali ne i ovrhe na temelju hipotekarnih kredita.

SDP-ov Peđa Grbin dobrom intencijom smatra zabranu ovrhe ako je iznos koji se naplaćuje manji od 20 tisuća kuna, no upozorio je da se ta zabrana ne odnosi na obveze koje su osigurane založnim pravom nad nekretninom, odnosno hipotekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da niste osigurali da se ova mjera ne primjenjuje na kredite kod banaka, jer ja baš ne znam previše banaka koje će vam dati kredit, a da ga pri tome ne osiguraju u pravilu hipotekom. Dakle, ova mjera se primjerice donosi protiv djeteta koje želi naplatiti alimentaciju, ali ne protiv Zagrebačke banke. Svaka čast", kazao je Grbin.

Most je pozvao da posao pripreme predloženih izmjena za drugo čitanje prepusti Vladi, koja na raspolaganju ima stručne službe i vanjske stručnjake te koja će provesti savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo pokušati ovo popraviti, da pred nas ne bi više dolazili ovakvi poluproizvodi. Nadam se da Vladi RH vjerujete, barem biste trebali, s obzirom da je resorni ministar koji bi trebao voditi pripremu ovog zakona iz vaše političke opcije", poručio je Grbin Mostu.

Da zakon treba doraditi misli i HDZ-ov Dražen Bošnjaković, koji ne spori potrebu unaprjeđenja zaštite ovršenika, ali i napominje kako se pritom ne smije narušiti sustav, koji mora jamčiti i zaštitu potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo zaboraviti da su temeljem Ovršnog zakona i mnoga djeca naplatila alimentaciju od nesavjesnih roditelja koji nisu plaćali alimentaciju i mnogi mali obrtnici potraživanja od nesavjesnih poslovnih partnera i onda su mogli svojim zaposlenicima isplatiti plaće", napomenuo je Bošnjaković.

Predložio je i da se u odredbi koja propisuje izuzetke od ovrhe, poput gospodarskih zgrada i sredstava za rad propiše i jedina nekretnina u kojoj ovršenik živi, ali i da se ovršenicima omogući da se svojevoljno odreknu nekretnine kako bi podmirili svoj dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre strane predloženih izmjena ne vidi nezavisni zastupnik Željko Lacković. "Mislim da je ovo jedan od najgorih zakonskih prijedloga koji sam mogao očekivati u Hrvatskom saboru", rekao je Lacković.

Uvjeren je da će predloženo smanjivanje dijela plaće koji može biti izložen ovrsi za 25 posto smanjiti kreditnu sposobnost zaposlenih građana s plaćom manjom od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, to je preko 60 posto svih zaposlenih. Onemogućavamo mladim obiteljima koje tek kreću u posao da uopće mogu dići kredit, da mogu kupiti stan. A ako ne mogu kupiti stan normalno da će otići negdje van živjeti", uvjeren je Lacković.

Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je da prijedlog ide na ruku bankama. "Kažemo kada ovršenik bude izbačen iz stana država će se pobrinuti za njega i dat će mu stan na 18 mjeseci. Pa kome se tu ide na ruku? Pa ide se na ruku valjda bankama", rekao je Mišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava će se nastaviti nakon podnevne stanke.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo