SABORSKA ZASTUPNICA PODIGLA BURU U JAVNOSTI: / 'Na domaćim poljima uzgajaju se zabranjene GM kulture, postoji i ilegalni uvoz'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Ivica Galovic

"Na domaćim poljima uzgajaju se zabranjene GM kulture, posebice soja.

22.4.2016.
18:25
PIXSELL/Ilustracija, Ivica Galovic
VOYO logo

Nakon što je u srijedu za saborskom govornicom zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović u raspravi o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima izjavila da u Slavoniji ima usjeva zasijanih genetski modificiranim sjemenom, pljušte reakcije na tu vruću, no nikada dovoljno rasvijetljenu temu. Dio slavonskih seljaka ljut je jer se priče o GMO-u opet prelamaju preko njihovih leđa, no dio ih pozdravlja zastupnicin istup, piše Glas Slavonije.

"Pojedini proizvođači GM sjeme mogu dovesti iz drugih, ponajprije susjednih država i u tom smislu treba pojačati carinske kontrole. Na domaćim poljima uzgajaju se zabranjene GM kulture, posebice soja. Potvrdile su to i kontrole nezavisnog laboratorija i radi se uglavnom o pograničnom pojasu, a to je Slavonija, oko Save, no ima ih i u drugim područjima. Postoji ilegalni uvoz i ilegalno sjeme no nije bit problema na tim malim poljoprivrednicima, jer su zbog osiromašenosti prisiljeni otići preko granice i kupiti to jeftinije sjeme, a tu je i razlog njihovo neznanje", pojasnila je Petrijevčanin Vuksanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svinjetinu uvozimo iz Danske, a njihove svinje jedu GMO kukuruz uvezen iz Brazila"

Među onima ljutitima zbog takvih izjava je i Antun Vrakić iz Sića pored Nove Gradiške koji tvrdi da Sabor i mediji takvim informacijama "zabavljaju narod".

Image
Foto: PIXSELL, Damir Spehar

"Nitko ne želi spomenuti da 90 posto uvozne hrane plasirane na hrvatsko tržište i u naše trgovine uopće nije ispitano i sigurno je genetski modificirana, poput svinjetine iz Danske, koja nema kukuruza nego ga uvozi iz Brazila, a on sav, 100 posto ima GM proizvodnju", kaže Vrakić podjsećajući da su poljoprivrednici prije tri godine umalo platili danak činjenice da svi u lancu ne obavljaju svoj posao. Vrakić, inače potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, odbacuje tvrdnje da naši ratari u Bosni kupuju genetski modificirano sjeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što radi carina, što rade kontrole?

Tvrdi kako ga on kupuje od legalnih hrvatskih distributera, ali da u slučaju šverca treba reagirati carina.

Farmer Hrvoje Ciganović iz Budrovaca pokraj Đakova također kaže kako sve kontrolira i traži da ima certifikat, međutim za krivotvorine za tržištu trebaju odgovarati krivotvoritelji i oni koji su ih pustili na tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Zakona stižu iz resora Ministarstva zdravlja, a odnosi se na uvrštavanje uredbe Europske komisije kojom se od država-članica traži da se pojedinačno očituju o free zoni kada je o GMO-u riječ. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da Hrvatska i dalje želi biti GMO slobodna.

Image
ISTRAGA U TIJEKU: /

Hrvatska je kontaminirana krivotvorenom GMO sojom, nitko ne zna koliko je ima

Image
ISTRAGA U TIJEKU: /

Hrvatska je kontaminirana krivotvorenom GMO sojom, nitko ne zna koliko je ima

PRILAGOĐAVANJE PRIRODE: Hoćemo li koristiti GMO hranu i kao lijek?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo