ŠTO SU PITALI? / Sabor pod budnim okom građana: Obraćali im se više nego prije, ljuti ih i kad se sjednica ne prenosi na televiziji

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Smetalo im i kad se prijenos plenarne sjednice prekidao drugim informativnim sadržajima kao što su novinske konferencije

27.12.2021.
8:40
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatskom saboru građani su se ove godine obraćali znatno više nego prošle - mlade su najviše zanimala gospodarska pitanja i obrazovanje, a starije dnevno- političke i zdravstvene teme.

U upitima građana dominiraju socijalne teme i statusna te pitanja koja se tiču zdravstvene i epidemiološke situacije, posebice ona vezana uz koronavirus, zabilježila je Služba za građane koja svakodnevno komunicira s građanima, najviše telefonski i putem elektroničke pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od siječnja do prosinca Službi se, putem web obrasca ili elektroničkom poštom, javilo 1446 građana ili gotovo upola više u odnosu na 2020. kada je to učinilo 'samo' 974 građana. Ove se godine zamjetno veći broj građana Saboru obraćao raznim komentarima, sugestijama i pritužbama.

U onima o radu Sabora, najviše su se prituživali na nedovoljan broj zastupnika na plenarnim sjednicama, a često su se prituživali i zbog nemogućnosti da saborske sjednice neometano prate u izravnom prijenosu na javnoj televiziji (HRT 4).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Parlamentarna statistika /

Žestoko je u ovom sazivu Sabora, 1444 stegovne mjere. Koliko je koja stranka kažnjavana, koga se izbacivalo...

Image
Parlamentarna statistika /

Žestoko je u ovom sazivu Sabora, 1444 stegovne mjere. Koliko je koja stranka kažnjavana, koga se izbacivalo...

Mali broj zastupnika u Sabornici građane smeta oduvijek, no treba napomenuti da su epidemiološke mjere, uvedene posljednje dvije godine zbog COVID-a, reducirale broj zastupnika u Sabornici, a dio njih razmjestile u druge dvorane koje su prosječnom gledatelju najčešće nevidljive.

Građane je smetalo i kad se prijenos plenarne sjednice prekidao drugim informativnim sadržajima primjerice konferencijama za medije, prijenosima drugih događaja i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjetno povećanje upita primjećuje se i u rubrici "Pitajte zastupnika" koje Služba samo administrira, lani ih je bilo 111, ove godine 166.

Koji je sadržaj tih upita i kojim su zastupnicima bili namijenjeni, Služba ne navodi, a nema ni povratnu informaciju jesu li zastupnici na koje su upiti bili adresirani na njih odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služba za građane navodi da joj se podjednako obraćaju muškarci i žene, mladi i stariji. Mlade najviše zanimaju gospodarska pitanja i obrazovanje, dok su stariji zainteresiraniji za dnevnopolitičke i zdravstvene teme.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo