Sabor o zabrani GMO organizama / UŽIVO Bulja: 'Na našim policama je preko 400 GMO proizvoda'; vladajući: 'to je populistička demagogija'

Image
Foto: PIXSELL/Facebook

Prva tema današnje sjednice Hrvatskog sabora je zabrana uvoza i uzgoja GMO proizvoda- prijedlog Mire Bulja

18.5.2018.
9:30
PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) na cijeloj državi, uz ograničenu mogućnost korištenja u medicinske svrhe. Sabor će raspraviti i prijedlog Ivana Lovrinovića i Kluba HSS-a da se izmjeni Zakon o šumama, te glasovati o ovaj tjedan odrađenim aktima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je prijedlog koji sam uputio u proceduru, to je zakon o zabrani genetski modificiranih organizama. Trebamo štititi zdravlje hrvatskig građana, a zakonom se definiraju i pravila na tržištu. Zabranjuje se upotreba GMO-a osim u zdravstvene svrhe", rekao je Miro Bulj na početku sjednice.

"Na našim policama u Hrvatskoj je preko 400 GMO proizvoda što šteti našem gospodarstvu i poljoprivrednicima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar zahvalio se zastupniku Bulju što je predložio ovakav zakon no napomenuo je kako je, da bi Hrvatska uvela ovakav zakon, trebalo izaći iz Europske unije s obzirom na činjenicu da u Europskoj uniji postoji direktiva koja to dopušta. 

"Zato se mi zalažemo da Hrvatska izađe iz Europske unije", rekao je Pernar. Na to mu je Bulj odgovorio da Hrvatska ne mora slijepo slijediti direktive Europske unije i da Hrvatska može biti "klica ove borbe" u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) na cijeloj državi vladajući su u petak u raspravi u Saboru nazvali "populističkim i demagogijom", dok su ga podržali Živi zid i HSS.

Bulj je predstavljajući prijedlog Zakona o zabrani genetski modificiranih organizama, noseći majicu s prekriženim natpisom "GMO", kazao da su gotovo sve županije zabranile GMO na svojim područjima, pa da je logično da se isto zakonski uredi na cijelom području Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovoj izradi, kazao je, vodio se potrebom zaštite zdravlja i ekološke proizvodnje.

Bulj tvrdi kako je na hrvatskim policama već preko 400 GMO proizvoda, što čini velike štete gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je naveo, u 2017. uvoz prehrambenih proizvoda povećan je za 12 posto, uvezeno je 71 kilograma voća i povrća po glavi stanovnika, a samo svinjetine u vrijednosti 161 milijun eura, dok je neobrađeno 750.000 hektara zemlje.

Željko Jovanović međutim upozorava kako se građanima mora govoriti istina ističući da je Hrvatska slobodna od GMO uzgoja i da u Hrvatskoj nema GMO proizvoda. "Od 129 uzetih uzoraka niti u jednom nije nađen GMO od bilo koje vrste hrane, mesne, kukuruzne, sojine, svih prerađevina", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Križanić (HDZ) ocijenio je Buljev prijedlog "populizmom i demagogijom". “Vi i ja znamo da je prijedlog ovog zakona čista demagogija i populizam. Apsolutno je nemoguće i u teoriji to provesti. Morali bi zatvoriti granice, izaći iz EU, a o zabrani provoza nema šanse", kazao je.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić ističe da je prijedlog u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU, dodajući da bi njegovim donošenjem nastala pravna praznina i hrvatsko zakonodavstvo više ne bi bilo usklađeno s propisima EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška zabrani GMO-a došla je međutim od strane Živog zida koji je zakonski prijedlog ocijenio logičnim, konstruktivnim, pozitivnim i u interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Zabranu GMO-a u Hrvatskoj podržava i HSS . "Mi želimo da svaki potrošač u Hrvatskoj zna što je u pašteti i da ti sastojci budu iz domaće sirovine", kazao je Davor Vlaović (HSS) istaknuvši važnost zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo