IZMJENE ZAKONA O PLAĆAMA / Sabor jednoglasno podržao rast plaća sudaca: Osnovica se povećava sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Uvodi se i obveza ažuriranja popisa pravosudnih dužnosnika, a visina iznosa naknada za odvojeni život propisuje se u eurima. Procijenjeni trošak provedbe zakona za pet mjeseci ove godine ukupno iznosi 9,6 milijuna eura, a za iduću te 2025. godinu iznosit će 23,2 milijuna eura godišnje

28.6.2023.
12:01
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski sabor u srijedu je jednoglasno izmijenio Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojima im se povećavaju plaće.

Izmjenama osnovica se povećava sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto, a koeficijent za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) povećava se s 3,54 na 4,21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodi se i obveza ažuriranja popisa pravosudnih dužnosnika, a visina iznosa naknada za odvojeni život propisuje se u eurima. Procijenjeni trošak provedbe zakona za pet mjeseci ove godine ukupno iznosi 9,6 milijuna eura, a za iduću te 2025. godinu iznosit će 23,2 milijuna eura godišnje.

Jednoglasno je izglasana i Deklaracija o priznavanju Gladomora (Holodomora) 1932.-1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanje o Deklaraciji pratio je sa saborske galerije veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Image
'OTIŠAO U OFSAJD' /

Plenković: 'Predsjednik Vrhovnog suda ima 3.667 eura plaće, ja 3.195, a neki ministri....'

Image
'OTIŠAO U OFSAJD' /

Plenković: 'Predsjednik Vrhovnog suda ima 3.667 eura plaće, ja 3.195, a neki ministri....'

Deklaracijom Hrvatski sabor priznaje Holodomor kao zločin nad ukrajinskim narodom, zbog prisilno izazvane gladi koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini u razdoblju 1932-1933. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je danas također Dan Ustava Ukrajine čestitajući Ukrajincima taj praznik.

Sabor je većinom glasova izglasao Zakon o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora. Centar će biti neprofitna ustanova koju osniva Republika Hrvatska, a osnivačka prava će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Djelovanje Centra financirat će se, između ostalog, članarinama, vlastitim prihodima, sredstvima iz EU fondova. U 2023. za rad Centra potrebno je 331.807 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar će, uz hrvatske predstavnike, činiti predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija koji će mu pristupati potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Prihvaćeno je i izvješće saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2022., te nekoliko izvješća Državnog ureda za reviziju. Nekoliko zakonskih prijedloga poslano je u drugo saborsko čitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog Katarine Peović (RF) da se izmjeni Zakon o radu kako bi se bolje uredio rad radnika na digitalnim platformama, odnosno maknula odredba o agregatorima iz platformskog rada, nije dobio potporu saborske većine.

Peović je uoči glasovanja o svom prijedlogu pozvala oporbu da izađe iz sabornice što je dio s lijevog političkog spektra i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da je odbijanje njezina prijedloga „potvrda suvremenog robovlasništva” i da je hrvatska Vlada jedina u Europi koja je omogućila digitalnim platformama da se u potpunosti riješi bilo kakve odgovornosti.

Sabor: Bulju ostaje imunitet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor u srijedu je suprotno željama Mire Bulja glasovao sukladno prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) i odbio skinuti imunitet zastupniku Mosta.

Skidanje imuniteta zatražio je Nikola Vučković kako bi Bulja mogao tužiti zbog klevete, a MIP postupio uobičajeno i predložio da se ne udovolji zahtjevu privatnog tužitelja za skidanjem imuniteta zastupniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ne znači da Bulja nikada neće moći tužiti, već treba pričekati dok mu istekne mandat, imajući na umu da dok traje imunitet ne teče zastarni rok.

Osim toga, Sabor je imenovao Dajanu Barbić članicom Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) za preostali dio mandata, budući da je dosadašnji član Davor Zoričić zatražio razrješenje jer je imenovan državnim tajnikom u Ministarstvo financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasane su i promjene u nekoliko saborskih odbora slijedom promjena u HDZ-ovim saborskim redovima, odlaska Nadice Dreven Budinski i dolaska Zorana Gregurovića (HDZ), gradonačelnika Krapine, te slijedom odlaska iz IDS-a Marina Lerotića koji je odlučio djelovati kao nezavisni zastupnik.

Pogledajte video: Prepiru se Plenković i Dobronić. On ima 3600, ja 3200: Doznali smo tko u politici zarađuje najmanje, tko najviše

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo