Po zanimanju je drvni tehničar, a danas kuha kave. Radio je kao građevinar i dostavljač, a onda je prije pola godine odabrao konobarenje.
"Za konobara sam se odlučio zato što mi je izgledalo zanimljivo i mislio sam da se može zaraditi. Ja sam prezadovoljan sa svojim poslom, s okruženjem, s gazdama, s kolegama", govori konobar Antonio Tegel.
Pri promjeni posla gledao je kakvi su uvjeti, koliko ima slobodnih dana i godišnjeg odmora. Najbitnija je ipak bila visina plaće.
"Dio plaće dobivam od tringelta koji mi je i više nego dovoljan za život. Znači da plaću ne diram", kaže Antonio.
Iskusni konobar bez problema može zaraditi 2 tisuće eura i zbog toga je velika fluktuacija radne snage.
"Sad već i vlasnici i poslovođe postaju ko head hunteri u sportu, vrbujući konobare iz nekih drugih lokala, naravno fer konkurencija da se ne uzima poznatima. Svatko nudi nešto više, ko telekomi kako uzimaju klijente - tako i ugostiteljstvu", govori poslovođa ugostiteljskog objekta Petar Čumandra
Konobari i kuhari baš kao i građevinski radnici danas su vrlo traženi pa mogu diktirati uvjete, nije u svim profesijama tako. Svaki četvrti radnik u potrazi je za novim poslom, no u brojnim sektorima suficit je radnika pa se mnogi odlučuju za prekvalifikaciju. I to besplatno preko vaučera.
"U proteklih pet godina negdje od 2016. do 2021. 23 tisuće osoba i ponudi je bilo 136 obrazovnih programa", kaže rukovoditelj Odjela za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje HZZ-a Dražan Dodig.
Ljudi mijenjaju zanimanja nezadovoljni plaćom, uvjetima rada i preopterećenjem. Na Pučko učilište dolaze i mladi i stariji željni novih znanja i poslova.
"U ovim trenucima najtraženije su zapravo knjigovođe i program osposobljavanja za internetski marketing i brendiranje, ali također isto jako su zanimljivi i asistenti za upravljanje EU projektima", govori voditeljica marketinga Pučkog otvorenog učilišta Kristina Jelić.
Hit je i prekvalifikacija za dadilje, razumljivo s obzirom na kapacitete vrtića u Zagrebu. Promjena poslova dobra je za radnike, ne toliko za poslodavce.
"Uvijek idem tako gdje nekog poznam, bolje se osjećam, poznam ljude, imam o čemu pričati", kaže Alen iz Zagreba.
"U principu ugodnije ti je kad nekog poznaješ, što se tiče frizera ako pričamo o tome", govori Petra iz Zagreba.
Česte promjene donijele su puno toga dobrog na tržište rada. Zbog opasnosti od gubitka kvalitetnih radnika poslodavci su primorani nuditi sve bolje uvjete.