o roku za odabir novih ministara / Bauk: 'To što nema kolega iz HDZ-a je jedno, ali Plenković se obraća tonom kao da nema problema'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Razuman rok je njima dok ne skupe 76 ruku, od jedne minute do četiri godine', komentirao je Bauk

11.5.2017.
12:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon kratkog kašnjenja, Robert Podolnjak je stigao i otvorio sjednicu unatoč tomu što nikoga iz HDZ-a još nije bilo. U međuvremenu su stigli i stručnjaci, Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku, Petar Bačić s Pravnog fakulteta Split te ĐorđeGardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu te Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo.

Image

Bauk i Miljenić se "kidaju" od smijeha na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Image

Bauk i Miljenić se "kidaju" od smijeha na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav

"Neću ići unatrag oko toga kako su razriješeni ministri nego ću se zadržati na razumnom roku. Taj rok bi trebao trajati što je kraće moguće - u Ustavnu ne postoji rok, ali se treba popuniti ta praznina. Može se povezati s rokom od 30 dana koja govori o tome da se formira Vlada, a tu je i rok od 30 dana za testiranje izglasavanja povjerenja ministrima. Taj rok od 30 dana je inače dugačak ustavni rok. Što ako se to ne dogodi u tom roku? Jedino Ustavni sud treba i može reagirati, ali ja se nadam da do toga neće doći", rekao je Mato Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Bačić istaknuo je kako "ovo nije normalna situacija" te se složio s Palićem. 

"Niti ustav niti zakon o vladi ne daju odgovor kako se postaviti u ovakvim situacijama. Razrješenje ministara koje ide uz ili bez supotpisa, a onda i sve ovo dalje. Ne možemo pristati da je ova situacija normalna jer nije. Slažem se s kolegom Palićem, i da je rok maksimalno 30 dana", nadovezao se Petar Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba reagirati hitno, odmah, rok od 30 dana je jedini mogući analogni rok koji se može povezati. Sankcije? Jedino ustavni sud, ali mislim da ustavni sud u ovoj situaciji neće reagirati. Mislim da ovo nije kriza države ili izvanredno stanje već uobičajeno preslagivanje većine. Državni tajnici nemaju demokratski legitimitet kao ministri... Moje tumačenje je da ministri, koji su odgovorni saboru, trebaju dobiti potvrdu u slučaju razrješenja. S te strane je dobro da su kasnije sami dali ostavke", smatra Gardašević.

"Nedostaje nam ustavnopravni stručnjak s Trga žrtava fašizma, Vladimir Šeks, a vidimo nema ni jednog zastupnika od tamo. Razuman rok je njima dok ne skupe 76 ruku, od jedne minute do četiri godine... To što nema kolega iz HDZ-a je jedno, a nema ni Pupovca koji je član. Odlučio je valjda saslušati gospodina Brkića da on nema što odlučivati. Mirnim, koncilijarnim tonom Plenković se obraća kao da nema nikakvih problema", prozvao je Bauk neprisutne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo