NAPLATA POTRAŽIVANJA / S vodeće pozicije pali na istočnoeuropski prosjek: računi u Hrvatskoj se sve manje plaćaju na vrijeme

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prosjek urednog plaćanja u Europi je trenutačno 78% i za jedan je postotni bod bolje nego lani

13.9.2017.
7:45
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska se s lanjske vodeće pozicije od 78% računa plaćenih na vrijeme ove godine blago spustila na istočnoeuropski prosjek od 76%, izvijestila je tvrtka EOS Matrix koja se bavi naplatom potraživanja, javlja Večernji list.

U Europi najveću stopu urednog plaćanja računa je Poljska i ona iznosi 80 posto, a najlošije su po tom pitanju Grčka, Rusija, Rumunjska, Bugarska i Slovačka koje imaju 74 posto pravodobnih plaćanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini europskih zemalja rokovi plaćanja skraćeni su u prosjeku za jedan dan, u Hrvatskoj s 36 na 35 dana. Na plaćanje kupaca koji kasne s plaćanjem hrvatske tvrtke moraju čekati dodatnih 20 dana nakon isteka roka plaćanja, a lani su to bila 22 dana.

Privatni i poslovni kupci plaćaju dva dana ranije, a ove godine je vidljivo urednije plaćanje kod privatnih kupaca. Prosjek urednog plaćanja u Europi je trenutačno 78% i za jedan je postotni bod bolje nego lani, dok je udio nenaplaćenih potraživanja od 3% u zapadnoj Europi i 4% u istočnoj Europi isti kao 2016., piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo